Vijesti

Edhem Bičakčić: Imam četiri savjeta za Bakira Izetbegovića. Prvi je da Sebiji kaže da se povuče

Edhem Bičakćić bio je jedno od najprepoznatljivijih lica SDA. Vodi se kao jedan od osnivača, a do “penzionisanj” uvijek je imao visoku funkciju unutar stranke. BIo je i premijer Federacije BiH.

Kao osnivač SDA Bičakčić zna sve njene mane i prednosti, ali sa distance vidi i greške rukovodstva. O tome šta se ovoj stranci desilo na lokalnim izborima, Bičakčić je govorio za Radio Federacije.

Kaže da su za krah SDA krivi “prvenstveno njeni bivši članovi”.

“Nije isto kao 2000. kad smo izgubili od Alijanse. Godine 2000. imali smo stvarni uspjeh lijeve opcije, a danas su, ustvari, kolo vodili pobunjenici iz SDA, ti disidenti koji nisu uspjeli da ostvare uticaj u SDA, pa su na kraju formirali svoje političke stranke. Stoji i uspjeh Naše stranke i SDP-a, ali nije bio presudan za ove izbore.”

Jedan od najbližih saradnika Alije Izetbegovića kaže da je disidenstvo počelo još u vrijeme Sulejmana Tihića, a nastavilo se i danas i to je uz ugušeni unutarstranački dijalog i kritičko mišljenje najveći problem SDA. Stoga, Bičakčić kaže da za Bakira Izetbegovića ima četiri savjeta.

“Prvo, mislim da treba svojoj supruzi reći da se povuče iz svih stranačkih funkcija, u njenu profesionalnu karijeru, u to se ne petljam, ali što se tiče stranačkih funkcija, tu nije mjesto za suprugu predsjednika. Drugo, potrebno je napraviti nove izbore za Kantonalni odbor u Sarajevu pri čemu kriteriji moraju biti takvi da predsjednik i članovi Izvršnog odbora moraju biti kompetentne osobe sa referencama u svom dosadašnjem radu, sve ostalo bi bila teška improvizacija. Treća mjera koju sam uvijek govorio, ali nije nailazila na razumijevanje – SDA mora otvoriti vrata svim svojim disidentima i povesti razgovore o njihovom povratku u maticu, uvažavajući sve njihove kritičke zamjerke koje stoje. To je mnogo lakše nego praviti ideološke konglomerate sa SDP-om, DF-om. Četvrta mjera je da treba vrlo otvoreno obaviti razgovore o svim oblicima saradnje sa Platformom za progres. To su nove snage na političkoj sceni i ne može se SDA praviti kao da ih ne vidi, kao da oni ne postoje, kao da doktor Mirsad Hadžikadić nema šta kazati i slično.”

Bilo je i težih situacija za SDA, kaže Bičakčić, ovo je još jedna u nizu teških političkih utakmica koje treba znati odigrati.

“Aktivno nisam u stranci, ali sam tu za debatu i pomoć i savjet”, kaže bivši premijer.

Bičakčić je ocijenio i da itekako nedostaje jasna profilacija bošnjačke politike.

“Nemaju ni SDA, od koje se to očekuje, a da ne pričamo o drugim opozicioniom strankama”, zaključio je Edhem Bičakčić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare