Only Sky is the limit

Ekskluzivno: Raport donosi detalje optužnice protiv Cvijetića i drugih. Kako su švercali tone i tone droge, prali milione eura…

Uvidom u ovaj dokument koji broji 118 stranica, slobodno se može reći da je riječ o jednoj od najobimnijih optužnica u poslijeratnoj BiH
Cvijetić i Todorović (Foto: Raport)

Tužilaštvo BiH podiglo je prije dva dana optužnicu protiv Bojana Cvijetića i drugih za organizirani kriminal, a prema nekim informacijama radi se o najvećih optužnici za organizirani kriminal ikad.

Raport je došao u posjed optužnice Tužilaštva BiH (koju potpisuje tužilac Dubravko Čampara) u predmetu Bojan Cvijetić i drugi u kojem je podignuta optužnica protiv 18 osoba i tri pravna lica za krivična djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa opojnim drogama, krijumčarenja, pranja novca i drugih krivičnih djela. Uvidom u ovaj dokument koji broji 118 stranica, slobodno se može reći da je riječ o jednoj od najobimnijih optužnica u poslijeratnoj BiH koja sadrži nevjerovatne detalje o putevima droge do i iz naše zemlje i obiluje podacima o djelovanju ove kriminalne grupe na čelu s Bojanom Cvijetićem, inače nekadašnjim savjetnikom bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Zapanjujući rezultati istrage

Tužilaštvo BiH  je u optužnici do u detalje, na nekim mjestima čak i sa satnicom i minutažom počinjenja krivičnog djela,  predstavilo tok i način na koji je kriminalna grupa na čelu sa Bojanom Cvijetićem od 2019. do 2021. godine organizirala kupoprodaju i krijumčarenje droge u evropskim i zemljama u regionu, te u Bosni i Hercegovini.

Zapanjujući su i zabrinjavajući rezultati istrage Tužilaštva BiH koji otkrivaju s kakvom lakoćom je Cvijetićeva kriminalna grupa krijumčarila desetine kilograma heroina i kokaina i tone marihuane u našu zemlju, a potom ih dalje preprodavali.

Od ovog prljavog posla i ilegalnog prometa 'praha i tvari' koje su pošast modernog doba i ubijaju i ovisnicima prave i našu djecu Bojan Cvijetić i njegovi bliski saradnici ostvarili su višemilionsku korist i gotovo preko noći postali vlasnici luksuznih stanova, poslovnih prostora, atraktivnih zemljišnih parcela i najskupljih automobila.

Podsjećamo, optuženi su: Bojan Cvijetić, nekadašnji savjetnik ministra sigurnosti BiH, Petar Dukić , zvani Piter, Milivoje Todorović, zvani Mića i Mr. Si, Aleksandar Nikolić, zvani Saša, Haris Hodžić, zvani Hari, Jelenko Knežević, Saša Rađević, Mladen Milovanović, nekadašnji uposlenik MUP-a RS, Davorin Popović, zvani Dado,  Goran Stojisavljević, Ivan Jurić, Dragan Kresojević, Slavko Brborović, Željko Maksimović, zvani Željo, Eldin Hažbić, zvani Speca, Radislav Tešić, Mladen Panić, zvani Fleka, Siniša Bačić, te pravna lica  Milco d.o.o. Laktaši, 21. maj d.o.o. Laktaši, te  Star-R d.o.o. Istočno Novo Sarajevo.

Od optuženih, u pritvoru je trenutno jedino Milivoje Todorović, dok se ostali brane sa slobode.

Sudeći prema podacima prezentiranim u optužnici, iza Tužilaštva BiH je uistinu obimna i iscrpna istraga potkrijepljena sa više stotina dokaznih materijala uključujući i dokumente međunarodne pravne pomoći dobijene iz pravosudnih institucija Francuske, SAD, Crne Gore i drugih zemalja.

Tužilaštvo BiH će, ukoliko optužnica bude potvrđena u Sudu BiH, šokantne navode iz optužnice dokazivati saslušanjem čak 130 svjedoka i osam stručnih vještaka.

Kokain nabavljan u Češkoj, Belgiji i Nizozemskoj

Iz optužnice je vidljivo da je kriminalna grupa marihuanu i heroin nabavljala u Crnoj Gori, Albaniji, i Kosovu, dok su u Češkoj, Belgiji i Nizozemskoj nabavljali kokain prethodno prokrijumčaren iz Južne Amerike, a sve radi dalje prodaje kako u BiH tako i u zemljama Evropske unije.

Tužilaštvo BiH tvrdi da je dokazalo da su optuženi za međusobnu komunikaciju, dogovaranje i izvršenje krivičnih djela koristili  posebno podešene mobilne telefone sa instaliranom aplikacijom „SKY ECC“ i “ANOM” namijenjene za ostvarivanje zaštićene, kriptovane komunikacije putem koje su dogovarali vrijeme, mjesto i način kupoprodaje i primopredaje droge i akciznih proizvoda, te u neposrednim kontaktima dogovorali vrijeme, mjesto i način preuzimanja, prevoza, prijenosa i primopredaje droge i novca za kupovinu droge, kao i preuzimanja imovinske koristi stečene krijumčarenjem droge.

Tako nezakonito stečeni novac držali su i s njim raspolagali Bojan Cvijetić, Petar Dukić, Aleksandar Nikolić i Saša Rađević, te ga stavljali u legalne novčane tokove.

Bojan Cvijetić

To su radili  na način da su taj novac  koristili u privrednom poslovanju, vršili njegov prijenos i konverziju, te na druge načine putem firmi, Milco d.o.o. Laktaši i  21 Maj d.o.o. Banja Luka koji su u vlasništvu Cvijetića  te firme Star-R d.o.o Istočno Sarajevo u vlasništvu Aleksandra Nikolića.

„Prljavi“ novac su „prali“ i koristeći svoje bliže srodnike, kupujući pokretnu i nepokretnu imovinu.

Ova kriminalna grupa imala je tokom dvije godine uhodanu šemu ilegalnog prebacivanja droge u BiH, te dalje u zemlje EU.

Toyota prius sa štekom za drogu

Krijumčarenje droge se odvijalo na način da bi Bojan Cvijetić i Milivoje Todorović kao korisnici zaštićene kriptovane komunikacije „SKY ECC“ i “ANOM” dogovorili  kupoprodaju narkotika u nekoj od zemalja EU, a potom bi je uz pomoć članova svoje grupe ilegalno dovozili u BiH, te dalje preprodavali.

Tako se u optužnici navodi da je Tužilaštvo BiH utvrdilo da su u decembru 2019.godine Cvijetić i Todorović dogovorili kupoprodaju četiri kilograma kokaina u Nizozemskoj. 

Ova kriminalna operacija tekla je tako da je po nalogu Cvijetića Jelenko Knežević angažovao Željka Maksimovića i  Slavka Brborovića koji su 13. decembra 2019. godine otišli sa vozilom marke Toyota u Roterdam i  preuzeli četiri kilograma kokaina. Tu pošiljku su platili 92.250 eura koje su im prethodno dali Cvijetić i Knežević.

Drogu su u BiH prebacili u skrivenom prostoru-šteku u vozilu marke Toyota Prius.

Dalju prodaju droge u  našoj zemlji su organizirali Cvijetić i Knežević .

Kilogram kokaina Cvijetić je prodao Mladenu Milovanoviću, bivšem inspektoru MUP-a RS-a koji je drogu uz prethodni dogovor sa Aleksandrom Nikolićem na njima poznatoj lokaciji  16. decembra 2019. godine predao NN licu zaduženom za transport kokaina do Sarajeva.

Cvijetić zatim 28. decembra 2019. prodaje još jedan kilogram droge za njemu poznati novčani iznos NN licu korisniku ’’Sky Ecc’’ aplikacije koji je  koristio nadimak ’’Oleg’’, te za dalju organizaciju transporta i predaje preostalog kokaina u Srbiji zadužuje Jelenka Kneževića.

S obzirom na to da im je prethodna pošiljka prošla 'glat' do BiH, Bojan Cvijetić i Gojko Ostojić su u periodu od 27. februara 2020. do 6. marta 2020. godine dogovorili kupoprodaju još šest kilograma kokaina na području Nizozemske sa njima poznatim licem korisnikom SKY aplikacije. 

U akciju krijumčarenja droge ponovo su uključeni Željko Maksimović i Slavko Brborović koji odlaze iz BiH 3. marta 2020. i po naredbi Cvijetića i Kneževića prvo svraćaju u glavni grad Češke gdje su od njima nepoznatog lica, 4. marta 2020. godine preuzeli 60.000 eura namijenjenih za plaćanje dva kilograma  kokaina dok su iz BiH ponijeli novac za četiri kilograma te droge.

Ovaj dvojac u nizozemskom mjestu Mastriht, u jednoj autopraonici, njima nepoznatom licu, a po preporuci Cvijetića i Kneževića predaju  172.500 eura, a za taj iznos dobijaju šest kilograma kokaina sa utisnutim logom „Gold“ koju su odmah skladištili u sakriveni prostor-štek u vozilu marke Toyota Prius.

Pri povratku u BiH po ranijem dogovoru Cvijetića i njemu poznatog lica, dva kilograma  kokaina predali su jednoj osobi u Češkoj,  a preostali dio od  četiri kilograma kokaina  ilegalno prebacili na područje BiH i predali  Bojanu Cvijetiću i  Jelenku Kneževiću.

I ovu pošiljku droge su Cvijetić i Knežević brzo prodali. Mladen Milovanović uz prethodni dogovor sa Alaksandrom Nikolićem po cijeni od 35.000 eura, preuzeo  je kilogram kokaina.

I dok je svijetom u maju 2020. godine harala pandemija korona virusa, u periodu od 15. do 26. maja Bojan Cvijetić i Milivoje Todorović dogovorili  su kupoprodaju tri kilograma kokaina na području  Nizozemske.

Milivoj Todorović zvani Mr. Si

Po ovu pošiljku, prema tvrdnjama iz optužnice, odlazi sam Željko Maksimović, koji je 25. maja  u mjestu Nijmengen, na adresi koju mu je putem SKY telefona poslao Jelenko Knežević preuzeo tri kilograma kokaina koje je platio 84.600 eura,  koje je dobio od Kneževića i Cvijetića.

I ovaj put  Maksimović drogu stavlja u skriveni štek u vozilu Toyota Prius, te je ilegalno prebacuje u BiH i 26. maja predaje kokain Slavku Brboroviću, a potom drogu preuzimaju  Cvijetić i Knežević koji je prodaju u BiH.

Kupci su i ovaj put  Mladen Milovanović i Aleksandar Nikolić.

Milovanović je  21. jula 2020 godine 400 grama ’kokaina’ prevezao sa službenim vozilom „VW „Golf 7“ vlasništvo MUP-a RS-a do mjesta Karanovac gdje je predaje Nikoliću .

Naknadno je Cvijetić angažirao Milovanovića da preveze još oko dva kilograma i 200 grama droge u Banja Luku, gdje je po uputama Aleksandar Nikolić predaje NN licu zaduženom za preuzimanje droge.

Prema nabvodima iz optužnice droga je krijumčarena u BiH i iz Belgije, a kupovinu pet kilograma kokaina iz te zemlje u periodu od kraja maja do početka septembra 2020. godine dogovoraju Bojan Cvijetić i Milivoje Todorović.

Organizator prebacivanja droge u BiH iz Belgije ponovo je Knežević  koji angažuje Željka Maksimovića koji je  7. septembra 2020. godine sa vozilom marke Toyota Prius, otišao u Belgiju u mjesto Borgerhout u ulicu De Schans 1, te po uputama Kneževića od njemu nepoznatih lica preuzeo pet kilograma kokaina sa logom „Rolex.“

Bez ikakvih problema Maksimović već 8. septembra stiže u BiH s pet kilograma kokaina sakrivenog u šteku Toyote Prius, a droga ponovo završava kod Bojana Cvijetića i Jelenka Kneževića, te brzo ide u prodaju.

„Dana 11.09.2020. godine Rađević Saša uz prethodni dogovor sa Cvijetić Bojanom na benzinskoj pumpi ’’Milco’’ koja je u vlasništvu Cvijetić Bojana preuzima  kilogram droge kokain koju   po uputama Cvijetića ostavlja Knežević Jelenko, zatim istog dana Milovanović Mladen uz prethodni dogovor sa Cvijetić Bojanom preuzima  dva kilograma droge ’kokain’ i prevozi do mjesta Šeher, grad Banja Luka gdje je po uputama Nikolić Aleksandra predaje NN licu koje na mjesto primopredaje dolazi sa vozilom ’’Volvo’’, a novac za isporučenu opojnu drogu Milovanović je preuzeo dana 12.09.2020 godine u mjestu Šeher, i predao Bojanu Cvijetiću“, stoji između ostalog u optužnici.

Prema navodima iz optužnice i u septembru i oktobru 2020. godine  ista ekipa optuženih u Nizozemskoj dogovara i kupuje, te već ustaljenim načinom prebacuje za BiH još pet kilograma kokaina. Ova pošiljka stigla je u BiH s logom “Delfin” i plaćena je 170.000 eura.

Cvijetić i njegova grupa dva kilograma droge iz te pošiljke prebacuju i to službenim vozilom MUP-a RS -a,  do  Viteza gdje jedan kilogram preuzima NN lice, a drugi kilogram kokaina završava u Sarajevu gdje ga preuzima Aleksandar Nikolić. Novac od prodaje droge preuzima Bojan Cvijetić.

Prema navodima iz optužnice kokain je u BiH stizao i iz Slovenije, Srbije i Hrvatske, a dio droge je ponovo završavao u nama dvije susjedne zemlje, te u EU.

Početkom februara 2021. Aleksandar Nikolić i Miloš Božović dogovorili su kupovinu pet kilograma kokaina na području Slovenije gdje su je njima poznata lica prevezla ilegalno do Zagreba i predala Hrvoju Keliću iz Zagreba. Kelić je po uputama  Aleksandra Nikolića  dva kilograma droge  kupio za sebe plativši 35.000 eura po kilogramu, dok preostala tri kilograma šalje za Bosnu i Hercegovinu.

Tu količinu dorge u BiH krijumčari Siniša Bačić koji za to dobija 1.000 eura i putničkim vozilom VW „Tiguan“ preko graničnog prijelaza Gradina ilegalno prevozi u BIH, te je po prelasku u BIH  predaje Saši Rađeviću u Bosanskoj  Dubici, a Rađević potom u Bosanskoj Gradišci predaje kokain Petru Dukiću.

U konačnici kikogram kokaina završava kod Miloša Božovića u Banja Luci, a preostala dva kod Aleksandra Nikolića na području  Istočnog Sarajeva .

Inače, Miloš Božović je državljanin Crne Gore, za kojim je ranije bila raspisana crvena potjernica Interpola, zbog teškog ubistva zbog čega mu je prijetila kazna zatvora do 40 godina.

Mladen Milovanović koji je u to vrijeme bio policijski službenik u MUP-u RS i znao je zbog čega Interpol i organi gonjenja Crne Gore traže Božovića svjesno ga je krio na području Banja Luke i drugih gradova, prikrivao njegov identitet, družio se sa njim, te mu pomagao da se neometano kreće po teritoriji BiH, omogućivši mu da se službenim vozilom MUP-a RS prevozi u Sarajevo i druge gradove u BiH.

U julu 2021.godine i Božović i Milovanović su uhapšeni, a Božović je u oktobru iste godine izručen pravosudnim organima Crne Gore .

Podsjećamo da je Miloš Božović na suđenju optuženima za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića spominjan kao jedna od aktera ubistva.

Tokom 2021. godine iz BiH je u Hrvatsku prokrijumčareno dva kilograma heroina koji je prema optužnici završio u drugim zemljama EU, a iza te pošiljke stajali su Saša Rađević i Siniša Bačić koji ju je transportovao.

Optužnica otkriva i da je u aprilu 2021. godine Aleksandar Nikolić od lica Ekrema Bajramaja na području Kosova kupio pet kilograma heroina  kojeg je  Bajramaj prebacio u Srbiju Dejanu Aleksiću koji ju je po uputama Nikolića ilegalno transportovao u BiH i četiri kilograma droge predao Petru Dukiću i Saši Rađeviću, a kilogram Nikoliću.

Od ovih pet kilograma heroina četiri su prokrijumčarena dalje u Hrvatsku.

Prema navodima iz optužnice ovu drogu je za dvije i po hiljade eura ilegalno iz BiH u hrvatsko mjesto Mačkovec prevezao Siniša Bačić. Baš kao u scenama iz filmova navodi se da je Bačić drogu iz BiH po uputama Nikolića i Dukića ostavio u putničkom vozilu marke Fiat Punto, a da je iz tog vozila preuzeo ranije dogovoreni novac za transport droge.

Tone marihuane iz Albanije švercovane uz nalog za nabavku plina

U optužnici je detaljno opisano kako su neki od optuženih krijumčarili i marihuanu, te na koji način su uspjeli tokom 2020. i 2021. godine prošvercati tri tone ove droge iz Albanije u BiH, a potom je dilali u druge zemlje!

Iz navoda u ovom dijelu dokumenta još jednom se potvrđuje da kriminal ne poznaje ni naciju ni granice. Jasno je to iz navoda o učesnicima „operacije“ krijumčarenja marihuane iz Albanije.

Ovaj nelegalni posao su tokom dvije godine organizovali Haris Hodžić i Petar Dukić. Oni bi prvo dogovorili s njima poznatim licem u Albaniji kupovinu marihuane koja je dopremana u BiH u količinama od 350 pa do više od 500 kilograma po jednoj pošiljci.

Krijumčarenje se odvijalo tako što bi Hodžić i Dukić platili 20.000 eura Goranu Stojisavljeviću da im nabavi putni nalog za nabavku plina iz Albanije, što je ovaj na njemu poznati način i uradio kad bi od njega zatražili i to svaki put za novu pošiljku droge nabavljan je novi nalog.

Za transport i prihvat droge iz Albanije bili su zaduženi Muhamed Mehmeti i Davorin Popović. Mehmeti je od Hodžića dobio  vozilo ranije pripremljeno za ilegalni transport droge.

Za te namjene nabavljena je cisterna marke ‘’MAN’’ i priključno vozilo ‘’Acerbi’’ koje u sebi ima posebno izrađen skladišni prostor u koji može stati do  tona  droge.

Mehmeti je od Hodžića dobio i telefonski aparat sa ’’Sky Ecc’’ aplikacijom, putem kojeg mu je davao upute  o mjestu preuzimanja droge na području Albanije kao i njenom prijevozu do BIH.

Mehmeti je tokom 2020. i 2021. godine više puta odlazio u Albaniju te bez ikakvih smetnji dovozio stotine kilograma marihuane u mjesto Trn Laktaši kod Banja Luke.

Drogu je u više navrata predavao Davorinu Popoviću, a za dalju prodaju i distribuciju droge za Mađarsku i Hrvatsku bili su zaduženi Haris Hodžić i Petar Dukić.

Marihuana prodavana u BiH u to vrijeme je koštala 1.700 eura po kilogramu. Od prve pošiljke tretirane u optužnici, u količini od 350 kilograma u BiH je prodato 50 kilograma, dok je 300 kilograma odvezeno u Mađarsku gdje je droga prodata za 130.000 eura.

Datum prodaje bio je 10. april 2020. godine kada je podsjećamo zbog pandemije korona virusa u čitavom svijetu vladao strah i panika, bile zatvorene granice, ali očigledno za trgovce drogom to nije predstavljalo nikakav problem.

Jer, već sredinom aprila iste godine Hodžić i Dukić uspješno dogovaraju i kao i prethodnog puta na isti način organiziraju prebacivanje još 630 kilograma  marihuane iz Albanije koja je dovezena 21. aprila na područje grada Banja Luka. Od te količine 150 kilograma droge prodato je na teritoriji Bosne i Hercegovine po cijeni od 1.800 eura za jedan kilogram.

Preostalih 480 kilograma droge prebacili su u dva navrata do Mađarske, Davorin Popović i Eldin Hazbić shodno uputama Hodžića i Dukića .

Predaja droge i preuzimanje dijela novca za marihuanu u iznosu od 250. 000 eura izvršeno je u mjestu Szekesfehervar . Novac od ove pošiljke je završio kod Dukića i Hodžića.

Prema optužnici,13. maja 2020. Davorin Popović i Eldin Hazbić su po uputama Harisa Hodžića prebacili i njima poznatu količinu marihuane iz BiH u Hrvatsku., a za tu pošiljku predatu na području Zagreba dobili su ukupno 220.000 eura.

Krajem 2020. godine ista grupa u Zagreb ilegalno iz BiH prebacuje  još 60 kilograma marihuane.

Krijumčarenje marihuane iz Albanije za BiH i dalje u evropske zemlje Hodžić i Dukić su nastavili po uspješno oprobanom receptu i u 2021. godini. Najviše marihuane su tada uz angažman drugih osoba iz krim miljea prokrijumčarili u Hrvatsku, a tržište su proširili i na Poljsku.

Od 2019. godine do mjeseca novembra 2021. godine Petar Dukić je u Banjoj Luci u ulici Prijedorska u svom kombi vozilu marke „IVECO„ tip DAILY  neovlašteno držao veće količine droge „skank“ duži vremenski period koju je zajedno sa pripadnicima grupe nabavljao na području Crne Gore, Albanije i Kosova, a odakle ju je zajedno sa  članovima organizovane grupe prevozio za zemlje Evropske Unije, te prodavao njima poznatim licima.

"Tako je 16. novembra 2021.godine u namjeri da drogu prebacuje i prodaje na području Hrvatske, neovlašteno držao 316 kilograma opojne droge marihuane koja je bila zapakovana u manje najlonske vreće u raznim količinama, koju je MUP RS po Naredbi za pretres Suda BiH pronašao u navedenom vozilu na placu koji je Dukić kupio u periodu 2019. godine i gdje je stacionirao navedeno vozilo-kombi koje je predstavljalo skladište “štek” za opojnu drogu za ilegalno prebacivanje i prodaju opojne droge na području EU“, stoji između ostalog u optužnici Tužilaštva BiH.

Novcem od šverca droge kupovali stanove, auta, zemljište...

Tužilaštvo BiH u optužnici navodi da je Bojan Cvijetić  od nezakonitih poslova s drogom stekao imovinsku korist ukupne vrijednost 4.436.223,28 KM i 18.160,00 eura.  Cvijetić je i u sefu u jednoj banci, koji je po svemu sudeći bio otvoren na ime njegove nevjenčane supruge Zorice Babić držao gotovinu u iznosu od 144.165,00 eura, 83.600,00 CHF i 10,00 KM, kao i  zlatni nakit , među kojem su i dukati i narukvice.

Cvijetić je nezakonito stečeni novac prikazivao kao legalan „ulažući“ ga kroz transakcije  firmi u  njegovom vlasništvu.

Tako je Cvijetić posredstvom svoje firme „Milco“ d.o.o. Laktaši stekao vlasništvo nad nekretninama u vrijednosti od 3.360.000,00 KM, a nad pokretninama u vrijednosti od 709.790,48 KM i 18.160,00 eura, a, posredstvom druge firme „21. maj“, u njegovom vlasništvu Cvijetić je stekao vlasništvo nad nekretninama u vrijednosti  od 213.553,15 KM, te pokretnosti u vrijednosti od 152.879,65 KM.

Firma „Milco“ u vlasništvu Bojana Cvijetića, prema navodima iz optužnice stekla je vlasništvo nad petosobnim stanom površine 207m2 u ulici Jovana Dučića u Banjoj Luci, te pet poslovnih prostora i više drugih zgrada, objekata, parcela, njiva i drugog zemljišta. Neki od poslovnih prostora su kvadrature i do 2 000 m2.

U vlasništvu Cvijetićevih firmi su i terenski „BMV“, pet vozila marke „Mercedes-benz“, te  „Opel“ „Audi“ i „Škoda“. Na Cvijetićevu firmu „21. maj“ uknjižen je još jedan stan i to površine  86,67m2 na adresi Novice Cerovića 32. u Banja Luci .

Petar Dukić je kako to proizilazi iz optužnice od preprodaje i krijumčarenja droge „zaradio“ 2.478.726,09 KM i 31.160,00 eura. Dukićeva supruga Jelena u spornom periodu stekla je vlasništvo nad dva stana u Istočnoj Ilidži, zatim nad dvije garaže u Banja Luci, te nad više zemljišnih parcela u Banja Luci. A postala je i vlasnica automobila marke „Golf 7.“ Imovina koja se vodi na njeno ime vrijedna je 176.900 KM.

Dukić je postao i vlasnik  voznog parka vrijednog čak  1.304.241,09 KM i 31.160,00 eura i nekretnina u vrijednosti od 1.174.485,00 KM.

Dukić je vlasnik dva četverocikla, tri „Renaulta“, dva  „Peugeota“ četiri  ''Mercedes benza'' sedam vozila  marke ''BMW'' tri vozila marke ''Audi'' , jednog automobila marke ''Škoda'', pet vozila marke ''Volkswagen'', te četiri motocikla marke ''Yamaha''.

Dukić je „prljavi“ novac od droge „prao“ i kupovinom zemljišta i poslovnih objekata ukupne vrijednosti 470.000 KM.

Kupio  je i još dva stana u Istočnoj Ilidži ukupne vrijednosti od oko 156.000 KM, te zemljište i poslovnu zgradu u vrijednosti većoj od pola miliona maraka.

Novac koji je stekao nezakonitim poslovima krijumčarenja droge prema optužnici Tužilaštva BiH, Aleksandar Nikolić  koristio je za kupovinu pokretnih i nepokretnih stvari u svojstvu fizičkog lica kao i preko sebi bliskih srodnika te preko svoje firme  „Star R“  d.o.o. koju je optuženi osnovao u oktobru 2021. godine.

Vrijednost Nikolićeve i imovine njegove firme procijenjena je na 188.433,19 KM.  Za Nikolićevu nevjenčanu suprugu  Biljanu Slijepčević navodi se da je od 2019. do kraja 2021. godine stekla imovinu u ukupnoj vrijednosti od 138.457,00 KM.

Od Nikolićeve imovine spominju se poslovni prostora površine 85,61 m2 u Lukavici, zatim dva automobila marke BMW-e, jedan „renault“, „volvo“, četiri “volksvagena“ i tri vozila marke „škoda“.

Biljana Slijepčević, djevojka optuženog Aleksandra Nikolića stekla je vlasništvo nad trosobnim stanom na Dobrinji u Sarajevu i putničkim vozilom  „volksvagen“ .

Saša Rađević stekao je novcem od kupoprodaje droge vlasništvo nad pokretninama  u vrijednosti od 149.500,00 KM , a nezakonito stečeni novac Rađević je prema navodima optužnice prikazivao kao legalan kroz kupovinu motornih vozila, i to  7NS kombi , zatim „Seat“, „Audi Q5“, te „Audi FY Q5.

U optužnici se između ostalog navodi i da  Tužilaštvo BiH  posjeduje relevantne razgovore i  komunikacije kriptovanih telefona aplikacije SKY ECC i ANOM, a koje su MUP-u RS dostavljene od strane Europola i FBI putem međupolicijske saradnje, putem zaštićenog kanala SIJENA, te je i Tužilaštvo BiH putem međunarodne pravne pomoći tražilo određene podatke od Francuske i SAD.

"Tužilaštvo BiH je u predmetu protiv Cvijetić Bojana i drugih zaprimilo odgovor nadležnih pravosudnih organa Francuske i SAD iz kojeg proizilazi da je udovoljeno zahtjevu Tužilaštva BiH, i da se Tužilaštvu BiH u predmetu Cvijetić Bojan i dr. dostavljaju kao dokazi, sve komunikacije, koje su putem SKY aplikacije ostvarivali osumnjičeni između sebe i sa drugim licima, a iz kojih komunikacija je vidljivo da su navedena lica kontinuirano činila krivična djela Organizovani kriminal, a koji dokazi se mogu koristiti u daljem toku krivičnog  postupka pred sudovima u BiH.

Identičan odgovor Tužilaštvo je  zaprimilo od nadležnih pravosudnih organa SAD koji su kao dokaz Tužilaštvu BiH dostavili sve komunikacije osumnjičenih vođene putem Anom aplikacije“, navodi se između ostalog u optužnici Tužilaštva BiH, te se naglašava da su i iz Francuske i SAD dobili dopise da su komunikacije iz spornih aplikacija prikupljanje na zakonit način i da se mogu koristiti kao dokaz u krivičnim postupcima.

Tužilaštvo BiH u optužnici uz priloženih na stotine dokaznih dokumenata navodi da  je prije svega utvrdilo koja lica su korisnici kriptovanih telefona iz navedene aplikacije i da je prikupilo dokaze koji potvrđuju identifikaciju korisnika tih kriptovanih telefona.

I za ostale navode u optužnici Tužilaštvo BiH ističe da ima dokaze.