Svijet

Eksplozivno otkriće koje je uzdrmalo SAD. CIA je imala plan kao iz ‘Jamesa Bonda’ za otmicu Assangea: Vidjeli su krv…

Službenici CIA-e pod Trumpovom administracijom navodno su planirali otmicu ili čak atentat na osnivača Wikileaksa Juliana Assangea nakon što je ova organizacija na internetu objavila osjetljive alate za hakiranje agencija, navodi se u nedjeljnom eksplozivnom izvještaju koji je potresao obavještajnu i širu zajednicu.

Objavljivanje podataka od strane Wikileaksa 2016. smatralo se "najvećim gubitkom podataka u historiji CIA-e", a visoki dužnosnici agencija navodno su kao odgovor na to tražili "skice" i "opcije" o tome kako oteti ili ubiti Assangea.

Tvrdnje su iznesene u nedavno objavljenoj istrazi Yahoo Newsa koja je uključivala razgovore s 30 bivših američkih dužnosnika.

Bivši direktor CIA-e Mike Pompeo navodno je vodio križarski rat protiv Assangea 2017. godine kada je WikiLeaks nastavio objavljivati ​​povjerljive vladine dokumente pod imenom 'Trezor 7'.

Pompeovi su se planovi intenzivirali te godine kada je američka vlada čula da bi Assange mogao pokušati pobjeći iz Ekvadora u Rusiju, što je navelo CIA-u da planira niz scenarija za njegovo presretanje.

Jedan prijedlog navodno je uključivao pucanje u gume njegovog aviona ako je Assange pokušao pobjeći u Rusiju iz Londona.

Assangeu je u aprilu 2019. oduzet azil u ambasadi, a uhapsila ga je britanska policija. Trenutno je u zatvoru Belmarsh dok se bori protiv izručenja SAD pod optužbom za špijunažu.

Među prijedlozima koje su navodno predložili dužnosnici agencije su scenariji koji izgledaju kao da su iz filma o Jamesu Bondu.

U njima se spominju moguće pucnjave na londonskim ulicama, sudar automobila odnosno izgurivanje vozila koje je prevozilo Assangea ili pucanje u gume aviona koji ga je prevozio u Rusiju.

U posljednjem scenariju, američki dužnosnici navodno su čak zatražili od svojih britanskih koleg da pomognu u misiji koja podrazumjeva pucnjavu.

Bivši visoki dužnosnik uprave rekao je za Yahoo News da su se Britanci složili s planom.

CIA-in rat protiv Assangea bio je istodoban s raspravom Ministarstva pravosuđa o izručenju Assangea iz Londona radi kaznenog progona.

WikiLeaks je prvi put izazvao bijes američke vlade 2010. godine nakon što je objavio hiljade stranica nekad tajnih izvještaja i dokumenata koje su generirale američke vojne i obavještajne agencije, uključujući detaljne opise hakerskih sposobnosti CIA-e.

Iste godine američke vlasti su tvrdile da je Assange umiješan u pokušaj hakiranja povjerljivog kompjutera američke vlade s bivšom vojnom obavještajnom analitičarkom Chelsea Manning.

2012. Assange je ušao u ambasadu Ekvadora u Londonu i dobio je politički azil.

Rasprava o mogućim američkim potezima za izručenje Assangea iz Velike Britanije prvi put je nastala prije gotovo desetljeće kada je Barack Obama bio predsjednik, a Joe Biden njegov potpredsjednik.

Obamino ministarstvo pravosuđa odlučilo je ne tražiti Assangeovo izručenje uz obrazloženje da su ono što su Assange i WikiLeaks učinili previše liči novinarskim aktivnostima zaštićenima Prvim amandmanom Ustava SAD.

WikiLeaks je ponovno privukao nacionalnu pozornost nakon objavljivanja emailova hakiranih iz predsjedničke kampanje Hillary Clinton 2016. i ključnog savjetnika, za kojeg je Clinton i neke njene pristaše kažu da je bio važan faktor u njezinom izbornom porazu od republikanca Donalda Trumpa.

Zatim je 2017. godine WikiLeaks započeo Vault 7 i izazvao bijes službenika Trumpove administracije.

Samo nekoliko sedmica nakon preuzimanja dužnosti u januaru 2017., Trumpova administracija podnijela je niz sve oštrijih krivičnih prijava optužujući Assangea za učešće u hakerskoj zavjeri Chelsea Manning.

Ministarstvo pravosuđa požurilo je s izradom takvih optužbi protiv Assangea zbog zabrinutosti da bi Pompeo i razgovori CIA-e o njegovoj otmici ili ubijanju izbacili iz kolosijeka ili ugrozili istragu tužilaštva.

Bivši visoki dužnosnik kontraobavještajne službe rekao je za Yahoo News da su se ti razgovori dogodili 'na najvišim razinama' Trumpove administracije i 'čini se da nema granica'.

Dužnosnik je dodao da su Pompeo i čelnici agencija "bili potpuno odvojeni od stvarnosti jer im je bilo toliko neugodno zbog Trezora 7. Vidjeli su krv."

Pet sedmica nakon početka rada Vault 7, u aprilu 2017., Pompeo se obratio WikiLeaksu u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS), zbog svojih prvih javnih izjava kao Trumpovog direktora CIA-e.

Rekao je: 'WikiLeaks hoda poput neprijateljske obavještajne službe i govori kao neprijateljska obavještajna služba te je potaknuo svoje sljedbenike da nađu posao u CIA-i kako bi došli do obavještajnih podataka. Vrijeme je da prozovemo WikiLeaks onim što on doista jest: nedržavna neprijateljska obavještajna služba koju često podržavaju državni akteri poput Rusije.'

Ako je CIA mogla označiti WikiLeaks kao nedržavnu neprijateljsku obavještajnu službu, to je značilo da se prema njoj mogu odnositi onako kako se odnose prema stranim neprijateljima. Međutim, CIA se suočila s poteškoćama u dokazivanju da se WikiLeaks urotio s Kremljom, što je usporilo njihove pokušaje planiranja Assangeova zarobljavanja ili ubistva.

Bivši visoki dužnosnik protuobavještajne službe rekao je za Yahoo News: 'Bilo je puno pravnih rasprava o tome: Rade li kao ruski agenti? Nije bilo jasno da jesu, pa se postavljalo pitanje može li se preoblikovati da su neprijateljski entitet. '

Ipak, ubrzo nakon svog govora, Pompeo je zatražio od male skupine viših službenika CIA-e da utvrde 'umjetnost mogućeg' kada je u pitanju WikiLeaks, rekao je drugi dužnosnik za Yahoo News.

'Rekao je:' Ništa nije izvan granica, nemojte se samocenzurirati. Trebam vaše operativne ideje. Pobrinut ću se za advokate u Washingtonu.'

U roku od nekoliko mjeseci američki špijuni krenuli su dalje od samog Assangea i počeli ciljati drugo osoblje WikiLeaksa sa 'ofanzivnim protuobavještajnim' strategijama poput paraliziranja njegove digitalne infrastrukture, ometanja njene komunikacije, podmetanja štetnih informacija u organizaciju kako bi započeli sukobe, pa čak i krađe elektroničkih uređaja članova WikiLeaksa.

Neki od ovih prijedloga možda su se i ostvarili jer je Andy Müller-Maguhn, njemački haker uključen u projekte Vault 7, u decembru 2020. nekoliko puta o tome govorio u svojim govorimo o vremenu provedenom na WikiLeaksu. On je govorio da je neko pokušao provaliti u njegov stan, da su ga pratile 'tajanstvene figure' i da je njegov šifrirani telefon bio prisluškivan.

U međuvremenu su američki dužnosnici čuli za plan prema kojem će ekvadorski dužnosnici Assangeu dodijeliti diplomatski status kao dio plana kako bi mogao napustiti ambasadu i odletjeti u Moskvu.

Prema Yahoo Newsu, dužnosnici su postali još zabrinutiji kada su uočili ruske operativce u blizini ambasade Ekvadora kako vježbaju manevar 'zvjezdanog izljeva', uobičajenu taktiku špijunskih službi u kojoj se više operativaca odjednom razilazi kako bi izbjegli nadzor. Američki dužnosnici vjerovali su da vježbaju praksu za Assangeovu slobodu.

"Imali smo razne razloge da vjerujemo da razmišlja o tome da se izvuče odavde", rekao je bivši visoki dužnosnik uprave za Yahoo News. 'To će biti kao film o bijegu iz zatvora.'

CIA je započela koordinaciju s Trumpovom Bijelom kućom kako bi se pripremila za njegov predviđeni bijeg, kada su dužnosnici CIA-e razgovarali o taktikama poput ispucavanja guma na njegovom avionu.

Assangeov plan bijega nikada se nije ostvario, ali Pompeo je navodno nastavio s osvetom. Zvaničnik za nacionalnu sigurnost Trumpove uprave rekao je za Yahoo News: 'WikiLeaks je bio potpuna opsesija Pompea. Nakon Trezora 7, Pompeo i zamjenica direktora CIA-e Gina Haspel željeli su se osvetiti Assangeu.'

Pompeo i drugi obavještajni dužnosnici razgovarali su o otmici Assangea iz ambasade kroz proces poznat kao 'predaja', koji uključuje njegovo dovođenje u treću zemlju prije nego što ga je vratio u SAD. Ideja je bila 'provaliti u ambasadu, izvesti Assangea i dovesti ga tamo gdje želimo', rekao je bivši obavještajni dužnosnik.

Neki su tu ideju nazvali "smiješnom", rekao je bivši obavještajni dužnosnik. 'Ovo nije Pakistan ili Egipat - govorimo o Londonu.'

'Bilo je rasprave s Britancima o okretanju drugog obraza ili gledanju na drugu stranu kada bi tim momaka ušao unutra izveo tu operaciju', rekao je bivši visoki dužnosnik kontraobavještajne službe za Yahoo News. 'Ali Britanci su rekli:' Nema šanse, ne radite to na našem teritoriju, to se ne događa. '

Osim diplomatske zabrinutosti oko izvođenja operacije, neki dužnosnici nacionalne sigurnosti vjerovali su da bi to bilo očito nezakonito. 'Ne možete ljude ubacivati u auto i oteti', rekao je jedan izvor.

"Kao američki građanin, smatram da je apsolutno nečuveno što bi naša vlada razmišljala o otmici ili ubistvu nekoga bez ikakvog sudskog postupka jednostavno zato što je objavio istinite podatke", rekao je za Yahoo News Barry Pollack, Assangeov američki advokat.

'Nadam se i očekujem da će britanski sudovi razmotriti ove informacije i dodatno će potvrditi svoju odluku da ga ne izruči SAD', dodao je Pollack.

Ipak, priča o ubistvu Assangea mogla je biti upravo to. 'To se smatralo nespretnim i smiješnim', prisjetio se jedan bivši visoki dužnosnik CIA-e za Yahoo News.

I u izjavi za Yahoo News, Trump je porekao da je ikada razmišljao o atentatu na Assangea. 'Potpuno je lažno, nikada se nije dogodilo', rekao je dodajući 'Zapravo, mislim da su ga jako loše tretirali.'

U aprilu 2019., ekvadorska vlada je Assangeu ukinula azil, a britanska ga je policija uhapsila jer se nije predao sudu zbog naloga izdanog 2012. Američka vlada je istog dana otpečatila svoju prvobitnu optužnicu protiv Assangea.

Trenutno je Assange smješten u londonskom zatvoru jer su tamošnji sudovi razmatrali zahtjev SAD za njegovo izručenje pod optužbom da je učestvovao u hakerskoj zavjeri Chelsea Manninga i djelovao kršeći Zakon o špijunaži.