Nauka

Elon Musk pokazao sinčića i objasnio zašto želi da kolonizuje Mars: Prijeti nam nuklearni armagedon

Izvršni direktor kompanije Space-X Elon Musk želi da odvede čovječanstvo dalje sa rodne planete, a ti planovi dobili su novi zamah imajući u vidu klimatske promjene, moguće udare kometa i opadajuće stope nataliteta. Naravno, tu je i opasnost od, kako je rekao Musk, “dobrog starog nuklearnog armagedona”.

Mask (50), koji je nedavno proglašen za “najbogatiju osobu koja je ikad hodala planetom”, iznio je svoj ambiciozni plan da uspostavi stalnu bazu na crvenoj planeti tokom Zoom konferencije Nacionalne akademije nauka, zajedničkog sastanka Odbora za svemirska istraživanja i Odbora za fiziku i astronomiju.

Musk je zabrinut zbog “civilizacijskih rizika koje potencijalno možemo da ublažimo”, a smatra da je multiplanetarno čovečjanstvo glavni način da se to uradi, prenio je Futurism.com.

“Ako čekate dovoljno dugo, znate, Zemlja će postati nenastanjiva. Stoga smo na dugi rok, očigledno, svi mrtvi”, rekao je.

PROČITAJTE  Lansiranje rakete za snimanje prvog dugometražnog filma u svemiru

Musk je priznao da bi se prvih nekoliko puteva na Mars moglo pokazati kao neprijatna vožnja, ukazujući na prve “užasne” prelaske Antlantika. Američki milijarder je na prošlogodišnjem samitu Ljudi na Marsu rekao da bi izgradnja baze na crvenoj planeti bila “veoma teška i opasna”.

“Nije za one slabog srca. Sva je prilika da ćete umrijeti. I bit će teško, ali bit će i prilično veličanstveno ako uspije”, rekao je tada.

A dok putujemo ka Marsu, pogled u našim retrovizorima možda neće biti lijep. Štaviše, zvuči kao da Musk već predviđa najgore za našu planet.

“Uvijek postoji rizik da kometa zbriše kontinent”, rekao je on na sastanku dva odbora u srijedu, ukazujući da je u fosilnim zapisima bilo “gomile događaja koji su doveli do izumiranja na nivou kontinenta” o čemu se ne govori mnogo.

PROČITAJTE  Naučnici zabrinuti onim što su otkrili: Ovo je velika prijetnja. B.1.1529 ima najmanje 10 mutacija

Ali, Musk je istakao da bi nam “veće rakete” mogle omogućiti da se odbranimo od dolazećih kometa ili svemirskih raketa i “jednog dana spasu milijarde ljudi”. Milijarder je također upro na emisije ugljenika u atmosferi i otapanje tundra, te ponovio svoju zabrinutost zbog pada globalne stope nataliteta, nazivajući to “potcijenjenim rizikom”.

Međutim, osim kometa, klimatskih promjena i pada stope nataliteta koji bi potencijalno mogli da dovedu našu vrstu do izumiranja, postoji još jedna opasnosti.

“Tu je uvijek i dobri stari nuklearni armagedon. To nije isključeno. Ne znam koliki je taj rizik, ali nije nula”, zaključio je.

Tokom Muskove video +konferencije Nacionalne akademije na ekranu se pojavio i njegovo najmlađe dijete. Musk se rijetko viđa u porodičnim dužnostima, ali se na sastanku pojavio sa jednogodišnjim sinčićem X AE A-Xii u krilu, prenio je Daily Mail.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare