Sport

Emir Obuća debitira kao trener FK Sarajevo. Evo njegove poruke

Emir Obuća sutra će debitirati kao šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Sarajevo.

Nekadašnji golgeter bordo tima je iz asistenta unaprijeđen u šefa struke nakon što je Feđa Dudić podnio ostavku. Već bivši kormilar udstupio je nakon poraza na penale u Zenici od trećeligaša Čelika u šesnaestini Kupa Bosne i Hercegovine.

Prvi ispit u gostima kod Posušja

No, situacija nije mnogo bolja niti u Premijer ligi BiH. Sarajevo je u posljednjih 11 utakmica postiglo samo dvije pobjede. Sa 19 bodova nakon 14 kola zauzima tek sedmo mjesto u konkurenciji 12 ekipa.

Obuća će prvi ispit imati sutra u gostima kod Posušja u 15. kolu Premijer lige (14.30 sati). Posušje je trenutno deveto sa 15 bodova.

"Sigurno je da je splet okolnosti poslije ispadanja iz kupa donio da je možda najbolje rješenje da ja preuzmem funkciju šefa stručnog štaba. Bez ikakvog razmišljanja prihvatio sam poziciju.

što prije izaći iz krize

Najbolje poznajem ekipu i radio sam s njima četiri mjeseca. Poznajem igrače i znam kakvi su profesionalci. Da nisu oni tu, ja ne bih to prihvatio.

Sigurno je da nas čeka teška utakmica. Posušje posjeduje kvalitet. Mi smo Sarajevo, moramo ići na pobjedu u svakoj utakmici. Imamo problema i svjesni smo toga. Moramo što prije izaći iz krize i ja se nadam da ćemo to odmah uspjeti", dodaje Emir Obuća.

Naglašava da je svjestan situacije u ekipi.

"I dok sam ja igrao, dolazio sam više puta u ovakvu situaciju. Molio bih navijače za strpljenje, da pokušamo izvući maksimum u ovih posljednjih pet kola. Nakon njih ćemo napraviti veću analizu da vidimo gdje smo imali najviše problema i šta je najbolje za nastavak prvenstva", smatra Obuća.