Volite li konkretniji doručak, imamo savršen recept za vas. Ova fritaja odlučila je postati složenac i oduševiti svakoga ko je proba. Mladi luk, paprika i baby špinat divno se slažu s jajima, a feta ili kozji sir zaokružit će čitavu priču.
Ova fritaja iz rerne izgleda impresivno, ali za pripremu vam neće trebati više od 10 minuta. Naprotiv, sve možete pripremiti i večer ranije, pa ujutro samo ispeći u rerni.
S količinom sastojaka iz recepta dobit ćete 8 izdašnih porcija i dovoljno energije za sve izazove koji vas čekaju kroz dan, a ovu fritaju možete napraviti i za ručak – sigurni smo da se niko neće žaliti.
Poslužite uz tost, svježe pecivo ili salatu.
Sastojci za fritaju iz rerne:
- 1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 srednje crvene paprike, nasjeckane
- 3-4 mlada luka, tanko narezana
- 150 g mladog špinata
- 12 jaja
- 3 kašika vrhnja za kuhanje
- Ljuti umak, po želji
- ½ čajne kašičice soli
- ½ čajne kašičice svježe mljevenog crnog bibera
- 100 g feta ili kozjeg sira, izmrvljenog
- maslac, za namastiti posudu za pečenje
Priprema fritaje iz rerne:
- Zagrijte rernu na 175 stepeni. Namažite posudu za pečenje maslacem.
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri pa dodajte papriku i mladi luk i pirjajte dok paprika ne omekša, otprilike 8 do 10 minuta.
- Dodajte špinat u tavu i pirjajte dok ne uvene, oko 2 minute. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
- Razbijte jaja u srednje veliku zdjelu za miješanje. Dodajte vrhnje za kuhanje, ljuti umak, so i biber. Miješajte dok se žumanjci i bjelanjci ne sjedine.
- Umiješajte polovicu sira u jaja i dodajte ohlađeno povrće pa promiješajte.
- Ulijte smjesu u pripremljenu posudu za pečenje. Ravnomjerno rasporedite preostali sir po vrhu.
- Pecite 25 do 35 minuta dok se jaja ne napuhnu i sredina više nije tekuća.
- Narežite i poslužite.