Vijesti

ETIAS propusnica uvodi se ove godine. Ovo trebate znati

ETIAS propusnica formular za putovanja

Građani Bosne i Hercegovine trenutno mogu da putuju u evropsku shengensku zonu bez vize ili bilo kakvog prethodnog odobrenja. Ali, od ove godine to najvjerovatnije više neće biti moguće bez podnošenja online zahtjeva kroz Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS). ETIAS propusnica je trebala da postane operativan u januaru, ali je ova novina potom odgođena za maj 2023. godine. Na kraju je stigla vijest da se sve odlaže za novembar 2023.

Evropski sistem za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) bit će automatizovan elektronski sistem koji omogućava ulazak i vodi evidenciju o posjetiocima iz zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u shengen zonu. Očekuje se da će sistem postati operativan do kraja 2023. godine, prenosi DW.

Koštat će sedam eura

Online formular za prijavu podnosit će se na zvaničnoj ETIAS web-stranici ili mobilnoj aplikaciji, koje će biti pokrenute kada ETIAS postane operativan. Prijavu bi trebalo popuniti najkasnije 96 sati prije datuma putovanja, a u njoj je potrebno navesti adresu e-maila, zatim podatke o pasošu, kao i lične podatke.

Posljednji korak je plaćanje naknade za prijavu putem kreditne ili debitne kartice. Naknada za prijavu iznosit će sedam eura za sve podnosioce zahtjeva koji su stariji od 18, a mlađi od 70 godina. Naknada u iznosu od sedam eura naplaćuje se prilikom podnošenja prijave i to je jedina naknada koju je neophodno platiti. Maloljetnici i lica starija od 70 godina dobit će ETIAS besplatno.

Procijenjeno je da će proces prijave trajati desetak minuta. Odobrenje bi trebalo da se dobije u roku od nekoliko minuta od trenutka podnošenja prijave. Dobijeno odobrenje važit će tri godine, odnosno dok traje važnost pasoša. U tom periodu broj putovanja u zemlje EU nije ograničen.

Manji rizici

Od novembra 2023. najvjerovatnije ćemo morati imati ETIAS za ulazak u sljedećih 30 zemalja: Austriju, Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Kipar, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Island, Italiju, Letoniju, Lihtenštajn, Litvaniju, Luksemburg, Maltu, Nizozemsku, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju, Španiju, Švedsku i Švicarsku. Shodno tome, građanima će biti potreban ETIAS i da bi posjetili sljedeće evropske mikrodržave sa otvorenim granicama: Monako (preko Francuske), San Marino (preko Italije) i Vatikan (preko Italije).

Slična praksa već postoji u SAD, Kanadi i Australiji. Sama ideja o uvođenju ETIAS odobrenja potiče još od 2016. godine. Sistem bi inače trebalo da smanji aktuelne sigurnosne, zdravstvene i migratorne rizike. Odnosi se na 63 države koje nisu članice Evropske unije, čiji građani mogu putovati bez viza u shengensku zonu.

Da bi dobili ETIAS, kandidatima će biti potreban važeći pasoš, e-mail i debitna ili kreditna kartica za plaćanje ETIAS naknade.