Jeste li se ikad pitali kako izrezati pile kao profesionalac? S obzirom na to da se cijelo pile nerijetko može kupiti po cijeni pakovanja pilećih prsa, nije naodmet dobro svladati tehniku rezanja pileta. Tako za manje novca dobijete više mesa. Osim toga, rezanje mesa na pravilne komade olakšava i planiranje i pripremu obroka. Tako možete koristiti tačno onu količinu mesa koja vam je potrebna.
No, ako ne znate kako pravilno razrezati pile, namučit ćete se i vjerovatno nećete optimalno iskoristiti svo meso. Zato donosimo detaljan vodič koji će vam olakšati taj posao. Preporuka je, naravno, nabaviti pile iz domaćeg uzgoja. Ili barem s farmi koje primjenjuju metodu slobodnog uzgoja, jer nema puno gorih stvari od nekvalitetne piletine koja je hranjena umjetnom hranom.
Kako izrezati pile kao profesionalac: Trebaju vam oštri noževi
Svaki majstor mora imati dobar alat, a za rezanje piletine treba vam oštar nož i dovoljno široka i čvrsta daska za rezanje. Dobro je imati klasičan nož, ali i onaj za otkoštavanje – s dužim i tankim vrhom. Poput japanskog honesuki noža za otkoštavanje. Cijeli proces možete obaviti samo s dobrim nožem, iako je rezanje nekih debljih kostiju lakše sa škarama za perad, ili nožem za sjeckanje.
Kako razrezati pile na 4 komada
Započnite s rezanjem pileta na četiri dijela. Koristeći ovu metodu, dobit ćete četiri komada piletine tako da u svakom komadu ostane prsna kost s bijelim mesom i jednim krilom. Te dvije četvrtine donjeg dijela pileta, svaka s jednim batakom. Uz to, možete skinuti tri komada piletine za pripremu temeljca: Vrhove s krila i zadnji dio leđa te dio vrata. Evo kako to učiniti:
Korak 1: Uklanjanje vrhova krila i vratne kosti
Započnite rezanje s obrezivanjem vrhova krila. Odrežite vrh tačno na spoju između vrha krila i ostatka te vrh odvojite za kombiniranje s komadima koje ćete koristiti za pripremu temeljca za supu.
Zatim uklonite višak kože s vrata (koji je također dobar za temeljac) i kost koja spaja prsne kosti kod pileta. Kad ste odvojili višak kože uz sam vrat, nožem zarežite oko te kosti. Polako je izvucite tako da provučete prste oko nje i odvojite ju od mesa. Izvucite tu kost i dodajte komadima koje spremate za pripremu temeljca.
Korak 2: Odrežite noge pileta
Uhvatite pile za batak i povucite batak dalje od tijela, dok se koža ne nategne. Započnite rezanjem kože između bataka i tijela pileta. Nemojte rezati preduboko – samo kroz kožu. Prvi rez treba biti plitak. Zatim uhvatite batak jednom rukom i okrećite ga prema nazad. Od tijela pileta, sve dok kuglasti zglob ne iskoči iz ležišta. Obično nije potrebna velika sila. Na kraju upotrijebite nož kako biste u potpunosti uklonili batak od tijela pileta tako što ćete zarezati spoj koji ste upravo otkrili. Pazite da uz batak dobijete i komadić mesa koji je najbliži pilećoj kičmi. Ponovite ovaj postupak s drugom nogom.
Korak 3: Razdvojite leđa od prsne kosti
Držite pile za kićmu i postavite ga okomito na dasku za rezanje. Sa stražnjicom okrenutom prema gore. Kuharskim nožem prerežite kožu i hrskavicu između grudi i leđa. Režite dok ne prođete kroz prvo ili drugo rebro. Zatim nožem ili škarama za perad prerežite kosti ramena s obje strane. Leđa bi sad trebala biti odvojena od prednjice pileta.
Korak 4: Razdvojite pileća prsa
Da biste razdvojili pileća prsa, stavite ih kožom prema doje na dasku kako biste stvorili ravnu površinu za rezanje. Zarežite s obje strane prsne kosti slobodnom rukom kako biste čvrsto pritisnuli oštricu dok ne pukne kroz kost.
Ako trebate samo četiri komada piletine, gotovi ste!