Vijesti

Evo kako nas varaju u trgovinama: U parmezan ide piljevina, u med sirupi…

Sigurno ste se, barem jednom, odlučili za kupovinu namirnice čija je cijena niža od drugih na polici, a onda ste se razočarali nakon prvog zalogaja jer ste shvatili da kvaliteta i nije neka. Stručnjaci kažu da treba paziti što kupujemo jer globalna prehrambena industrija redovito izdaje lažne proizvode, a godišnje iz istog razloga gubi od 10 do 15 milijardi dolara.

Kako piše Chatelaine, med je jedna od namirnica kod čije se proizvodnje najviše laže. Treba uložiti dosta novaca u izradu, pa ga mnogi proizvođači miješaju s jeftinim kukuruznim sirupom. U pitanju je i prevara koja može biti opasna za ljudsko zdravlje, jer osobe koje moraju paziti na razinu šećera u krvi nikako ne bi smjele koristiti kukuruzni sirup i slične zaslađivače. Najjednostavniji način koji će osigurati da imate kvalitetan pravi med jest taj da ga u lokalnom OPG-u.

Još jedna stvar oko koje mnogi varaju jest maslinovo ulje. Često na deklaraciji piše da je proizvedeno u Italiji, ali zapravo se ondje samo punilo u boce, a stiglo je iz nepoznatih krajeva i razrijeđeno je jeftinijim uljima. Kod ovog proizvoda uvijek treba gledati cijenu - ona niska je sumnjiva jer kvalitetno i pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje košta.

Podatak koji najviše šokira je otkriven još 2016. godine. Jedna tvrtka je, naime, varala kod proizvodnje parmezana pa su tako pakiranja punili s malo sira i puno - piljevine. Kako kupiti pravi? Sir koji nastaje u italijanskoj regiji Emilia Romagna jedini se smije zvati parmezanom. Iako slične sireve proizvode i drugi proizvođači, moraju imati drugačiji naziv.