Supermarketi ga čuvaju na policama na sobnoj temperaturi, ali mnogi ga drže u kutiji jer misle da će tako trajati duže.
Prema izvještaju studije sa Univerziteta „Linkoln“ u Nebraski, štetni mikroorganizmi koji kvare hranu najbolje rastu na sobnoj temperaturi. Ako hljeb držite nedjelju dana na otvorenom, on će postati gnjecav i ubuđaće se.
U slučaju da hljeb ostavite izložen svjetlosti i vazduhu, može da se ubrza propadanje namirnice. Spore iz vazduha će se naći na njemu, a kako one imaju dugačko korenje to znači da će im biti potrebno nekoliko dana da počnu da rastu. Za to vrijeme ih vi nećete ni primjetiti, pa ćete ih unositi u sebe. Zato je, preporuka naučnika, da hljeb čuvate u zamrzivaču ili frižideru.
Studija iz „Evropskog časopisa za kliničku ishranu“ je pokazala da držanje hljeba u zamrzivaču smanjuje šanse za razvoj plesni, što smanjuje propadanje hrane.
Ukoliko hljeb držite u frižideru ili zamrzivaču šanse da se buđ pojavi na hljebu su minimalne, a vekna može da traje i tri mjeseca i još uvijek će biti spremna da se jede za nekoliko minuta.
Kada je otopite, djelovaće svježe kao da je upravo kupljena. kako biste obezbjedili da vam hljeb bude ukusan i poslije odmrzavanja, uvijte ga u foliju prije zamrzavanja. Kad želite da odmrznete hljeb zagrijte ga ili u mikrotalasnoj na 15 do 25 sekundi ili na rešetki od rerne na 160 stepeni na nekih pet minuta.
Ako hljeb jedete i koristite samo ga držite u frižideru u kesi za zamrzivač, prenosi Krstarica.