LJEKOVITA BILJKA

Evo zašto ovo izuzetno zdravo povrće trebate jesti češće

Celer je ljekovita biljka intenzivnog mirisa i izvrsnog okusa. U svakoj kuhinji, celer se može naći kao začin u juhi ili u nekoj salati. Evo zašto biste ga trebali češće jesti.

Preporučuje se kupovati celer sa što dužom stabljikom pošto je to najzdraviji dio biljke. Celer je bogat raznim zdravim tvarima za koje niste niti znali. Evo zašto biste trebali uvesti celer u svakodnevnu prehranu:

Izvor antioksidansa

Uz vitamin C u jednoj stabljici celera ima i karotena i 12 vrsta antioksidativnih hranjivih tvari. Celer je izvrstan izvor fitonutrijenata koje pomažu s probavom. Antioksidi štite stanice, krvne žile i organe od oksidativnog stresa.

Umanjuje upale

Celer i celerovo sjeme ima 25 protuupalnih spojeva koje pomažu u zaštiti od upala u tijelu.

Pomaže u probavi

Posebno pomaže želucu. Pokazalo se da polisaharidi u celeru smanjuju pojavu čireva na želucu, poboljšavaju sluznicu želuca i reguliraju izlučivanje kiseline.

Bogat je vitaminima i mineralima

U celeru se mogu naći vitamini poput A, K i C uz minerale poput kalija i folata. U sebi ima malo natrija i ima nizak glikemijski indeks, što znači da ima spor i stabilan učinak na šećer u krvi.

Ima alkalizirajuće djelovanje

Minerali poput magnezija, željeza i natrija su neophodni za bitne tjelesne funkcije. Zbog tih minerala celer ima neutralizirajući učinak na kiselu hranu.

Jednostavni recept za salatu od celera s hrenom i korijenom celera

Sastojci: 1 korijen celera, 10 stabljika celera (tanko narezane), 1/2 šolje lišća celera, 1 ljutika (tanko narezana), 1 kašika korice limuna, 1 kašika hrena, 1/2 šolje maslinovog ulja, 3 kašike soka od limuna, 1 šolja peršuna, sol i svježe mljeveni crni biber.

Postupak: Korijen celera ogulite i prepolovite, te jednu polovicu narežite na tanke ploške. Drugu polovicu narežite na štapiće. Pomiješajte korijen celera sa stabljikom celera, ljutikom, koricom limuna i hrenom. Začinite solju i biberom, zatim promiješajte. Ostavite da stoji oko 10 minuta. U međuvremenu umutite ulje i limunov sok. Posolite i pobiberite. Prelijte preko povrća, a zatim na vrh stavite lišće celera i peršun, pomiješajte za bolji okus, piše Heatlhline.