Pizza je sigurno omiljeno jelo velikih i malih, no sigurno je izbjegavate jesti često, jer svi vrlo dobro znamo koliko je kalorična. Ipak, ova fitness pizza je omiljeni izbor svih onih koji paze na liniju i svoju prehranu baziraju na visokokvalitetnim namirnicama.
Osnovni sastojak tijesta je kvinoja - pseudožitarica koja sadrži više kalcija od mlijeka i više proteina od mesa te esencijalne aminokiseline poput lizina, kalcija, fosfora i željeza.
Sastojci:
Za doziranje namirnica koristite šolju od 2 dl. Navedeni sastojci su za jednu pizzu.
* 1 šolja kvinoje
* 1/2 šolje vode
* 1 kašičica praška za pecivo
* 3 kašike maslinovog ulja
* 1,5 kašičice soli
Priprema:
- Kvinoju namočite u vodu minimalno 30 minuta, a najbolje bi bilo 6 do 8 sati. Zatim je isperite i ocijedite.
- Sve sastojke ubacite u blender. Dobit ćete smjesu nalik onoj za palačinke.
- Okrugli kalup za pizzu obložite papirom za pečenje i nauljite maslinovim uljem.
- Izlije smjesu u kalup i oblikujte tako da tijesto bude ravomjerne debljine. Pecite na 220 stepeni 15 minuta, a zatim okrenite tijesto i pecite još 10 minuta.
- Nakon toga stavite nadjev po želji.
- Pecite još 12 minuta, odnosno dok povrće ne omekša, a sir se rastopi.