Francuska svilena pita nema nikakve veze s Francuskom. Riječ je o američkom izumu osmišljenom pedesetih godina prošlog stoljeća na jednom takmičenju. Pita je dobila ima po raskošnoj teksturi koja klizi niz grlo poput najfinije svile.
Sastojci za podlogu:
200 grama čajnih keksa
85 grama maslaca
Sastojci za nadjev:
200 grama šećera
170 grama omekšanog maslaca
85 grama tamne čokolade
3 jaja
2 kašike francuskog likera Grand Marnier
Šlag za ukrašavanje
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 170 stepeni.
2. Sameljite kekse u fini prah i pomiješajte s maslacem. Miješajte dok ne dobijete vlažnu smjesu.
3. Utisnite prstima smjesu u lim za pečenje.
4. Stavite peći u pećnicu na 10 do 12 minuta, odnosno dok se podloga ne stisne.
5. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi do kraja.
6. Dok se hladi podloga, napravite nadjev: Otopite čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili na pari.
7. U mikseru istucite omekšani maslac i šećer u glatku kremu. Za to će vam biti potrebno oko tri minute miksanja.
8. U maslac dodajte rastopljenu čokoladu i Grand Marnier.
9. Postepeno dodajte pasterizirana jaja – jedno po jedno – i miksajte sve dok ne dobijete glatku jednoličnu kremu. Premažite je preko ohlađene podloge i stavite u frižider na tri do četiri sata.
10. Preko ohlađene francuske svilene pite premažite šlag. Po želji možete ukrasiti i s nekoliko čokoladnih kapljica.