varaju li proizvođači

Friteze na vrući zrak su zdravija metoda kuhanja, ali stručnjaci su otkrili nešto zbog čega bi im mogla pasti popularnost

Friteze na vrući zrak su bez sumnje nezaobilazan kuhinjski dodatak u ovom trenutku, a slavne osobe od Mo Faraha do Drew Barrymore priznale su im ljubav.

Uređaj koristi vrući zrak umjesto vrućeg ulja za kuhanje hrane, nudeći brzu i zdravu alternativu fritezama na dubokoj masnoći.

Međutim, novo otkriće može vas natjerati da posegnete za drugim uređajem, piše Daily Mail.

Stručnjaci iz Which? otkrili su pogrešne informacije o fritezama koje su prevarile milione kupaca.

Podaci se odnose na kapacitet uređaja.

Dok većina robnih marki oglašava kapacitet u litrima, Which? upozorava da je to zabluda.

"Većina modela oglašava svoj kapacitet u litrima, što ponekad može dovesti u zabludu jer nije sav unutrašnji prostor iskoristiv', objasnio Which?.

Laboratorijski test firme Who? mjeri kapacitet hrane u gramima i otkrio je da je pravi kapacitet obično između 60% i 80% onoga što tvrde robne marke.'

Kao vodič za njihovu veličinu, većina proizvođača navodi ukupni unutrašnji volumen svojih friteza u litrima.

Međutim, to se ne poklapa uvijek s količinom hrane koju realno možete staviti u posudu za pečenje jer nije iskoristiv sav unutrašnji prostor.

'Najmanje friteze koje smo testirali mogu držati do 400 g hrane,' objasnio je Which?.

Za poređenje, to je otprilike dvije porcije čipsa i otprilike je ekvivalentno količini hrane koju možete staviti na dva pleha za pečenje u pećnici.

'Ako želite kuhati za više od četiri osobe – ili samo imate posebno gladne ukućane – u friteze 2 u 1 mogu stati gotovo dvostruko više (1,7 kg)', dodaje se.

'Dvostruke friteze također su opcija ako kuhate za više ljudi. U njih stane između 0,6 kg i 2,3 kg hrane.

'Također je moguće da friteza s velikim vanjskim dimenzijama ima manje prostora za kuhanje od one manje.'

Uvid u friteze dolazi u sklopu Which?'s 2024 testiranja proizvoda.

Harry Rose, urednik Which? magazin, rekao je: 'Svake godine rigorozna i neovisna testiranja Which? otkrivaju tajne i razbijaju mitove kako bi pomogli ljudima da donesu pravu odluku o kupovini i dobiju vrijednost za novac.

'Imajući na umu naše uvide u testiranje, potrošači mogu proći kroz sumnjive marketinške tvrdnje i potrošiti svoj teško zarađeni novac na artikle koji će im dugoročno dobro služiti.'

Vijest dolazi nedugo nakon što je studija otkrila iznenađujuću korist za zdravlje korištenja friteza u kuhinji.

Istraživači sa Univerziteta u Birminghamu kažu da friteze proizvode maleni dio onečišćenja zraka u zatvorenim prostorima koje emitiraju druge metode kuhanja.

U svojoj studiji tim je skuhao pileća prsa koristeći pet popularnih metoda, uključujući kuhanje, prženje na zraku i prženje u tavi.

Njihova analiza otkrila je da prženje na zraku proizvodi najmanje čestica (PM) i hlapljivih organskih hemikalija (VOC) od svih pet metoda.

Prethodna istraživanja pokazala su da zagađivači zraka u zatvorenim prostorima mogu povećati rizik od nekoliko zdravstvenih stanja.

'Ljudi u prosjeku provode više od 80% svog vremena u zatvorenom prostoru, pri čemu emisije kuhanja značajno doprinose zagađenju zraka u zatvorenom prostoru', napisali su istraživači u svojoj studiji.

'Izloženost zagađivačima u zatvorenim prostorima može izazvati različite zdravstvene učinke akutnih simptoma i hroničnih bolesti, kao što je zatajenje srca; kardiovaskularne bolesti; cerebrovaskularne bolesti; neurodegenerativne bolesti; bolesti pluća uključujući emfizem i bronhitis; iritacije dišnog sistema i očiju; respiratorne infekcije i napadi astme; i povećan rizik od raka i smrtnosti, posebno kod ranjivih ljudi.'