Ekonomija

FTX: Milijarde su izgubljene, životi uništeni. Objašnjenje pada kriptovalute koja je potresla svijet

Novembar 2022. mjesec je koji investitori, posebno u kriptovalute, nikada neće zaboraviti. A najgore možda tek dolazi. Tokom posljednje dvije sedmice, industrija digitalne imovine užasnuto je promatrala kako FTX, kripto berza vrijedna više milijardi dolara koju je stvorila jedna od njezinih najvećih i najsjajnijih zvijezda, Sam Bankman-Fried, eksplodira.

Neuspjeh FTX-a uzdrmao je temelje cijelog ekosistema. Cijene tokena pale su posvuda jer su investitori požurili napustiti rizične pozicije. Uslijedila je zaraza. U panici, deponenti su se trudili izvući svoj novac iz raznih kripto platformi, prisiljavajući zajmodavce da zaustave povlačenja. Što je jedan analitičar ove industrije opisao kao “stražu smrti”.

Bankman-Fried je preko noći od heroja postao negativac.

Kako smo došli ovdje? I može li kripto preživjeti? Saga je daleko od kraja, ali ako se tek uključujete, evo šta trebate znati.

Brzi rezime

Dana 2. novembra, članak iz publikacije o kripto trgovini Coindesk citirao je financijski dokument koji je procurio koji je pokrenuo pitanja o odnosu između FTX-a i Bankman-Friedove trgovačke kuće, Alameda. Na papiru su to bile dvije odvojene kompanije koje su slučajno bile u vlasništvu istog čovjeka. Ali članak Coindeska kaže da Alameda “počiva na temeljima koji se uglavnom sastoje od kovanice koju je izumila sestrinska kompanija.”

Nekoliko dana kasnije, čelnik FTX-ovog najvećeg rivala, Binancea, rekao je da će kompanija likvidirati FTT vrijedan 580 miliona dolara, FTX-ov interni token. To je pokrenulo oluju povlačenja koju FTX nije imao novca da omogući.

Panika se proširila, smanjujući vrijednost ne samo FTT-a već i više mainstream kripto valuta. Uključujući i one najveće bitcoin, ethereum i solanu.

FTX se suočio s velikom krizom likvidnosti. Trebalo mu je spašavanje i nakratko se činilo da bi ga mogao spasiti niko drugi do Binance, njegov rival čije je povlačenje eskaliralo krizu. Ali Binance je odustao od plana spašavanja manje od dan nakon što ga je objavio. Rekavši da su problemi FTX-a “izvan naše kontrole ili mogućnosti pomoći”.

FTX i Alameda su 11. novembra podnijeli zahtjev za bankrot. A Bankman-Fried podnio je ostavku na mjesto izvršnog direktora berze. “Zajebao sam”, napisao je u dugačkom izvinjenju na Twitteru.

Kula od karata

FTX je imenovao stručnjaka za restrukturiranje, Johna J. Raya III, za izvršnog direktora kako bi vodio ono što je ostalo od kompanije kroz stečaj.

To uključuje hladan detaljan pregled financijskih podataka kompanije i utvrđivanje koliko tačno ima imovine i obaveza.

Prošlo je samo sedam dana, a Ray je izjavio da je to najveći nered s kojim se ikad susreo. To dolazi od direktora koji se proslavio nadgledanjem likvidacije Enrona. Najveće stečajne reorganizacije u historiji SAD-a.

“Nikada u svojoj karijeri nisam vidio tako potpuni neuspjeh korporativnih kontrola i takav potpuni nedostatak pouzdanih financijskih informacija kao što se to dogodilo ovdje”, napisao je Ray u sudskom podnesku u četvrtak.

Podnesak sadrži dokaze o kolosalnom lošem upravljanju i potencijalnoj prevari koja se odvijala pod vodstvom Bankman-Frieda.

Bankman-Fried nije optužen ni za kakav zločin. Njegov advokat nije odgovorio na zahtjev CNN Businessa za komentar.

Kripto zaraza

Kriptoindustrija je na rubu, čekajući da padnu sljedeće domine. Ubrzo nakon što je FTX pao, kripto kompanije bile su preplavljene zahtjevima klijenata koji su htjeli povratiti svoj novac — kripto ekvivalent bijegu na banku. Nekoliko je kompanija bilo prisiljeno obustaviti isplate dok rješavaju svoje probleme s likvidnošću.

“U kripto svijetu, čim vidite kompaniju da objavljuje ‘privremeno zaustavljamo isplate’ – fuj,” rekao je Daniel Roberts, glavni urednik Decrypt Media, novinske kuće usmjerene na kripto. “Sada ste ih stavili na smrtnu stražu… Neobično je da neko kaže ‘zaustavljamo isplate’. Pa da onda kažu, ‘OK, povlačenja ponovno, dobro smo’.”

Među kompanijama koje su u opasnosti je zajmodavac BlockFi, koji je rekao da je “značajno izložen” FTX-u. BlockFi je obustavio većinu operacija. Prema Wall Street Journalu, kompanija se priprema za potencijalni stečaj.

Bol nije ograničen samo na kripto kompanije. Kompanija rizičnog kapitala Sequoia smanjila je svoja ulaganja od 210 miliona dolara u FTX na nulu. Slično tome, Ontario Teachers’ Pension Plan, koji je uložio 95 miliona dolara, rekao je da sada vjeruje da je to ulaganje bezvrijedno. Otprilike 1 milion drugih možda je izgubilo sav novac koji su uložili u FTX.

Binance se, u međuvremenu, pojavljuje kao potencijalna slamka spasa za kompanije pogođene kolapsom FTX-a. Njegov izvršni direktor, Changpeng Zhao, rekao je u ponedjeljak da će njegov tim uspostaviti “fond za oporavak industrije”. Namijenjen za projekte koji se suočavaju s krizom likvidnosti. Binance i drugi brzo su se pokušali distancirati od FTX-a. Uvjeravajući klijente i investitore da su njihovi financijski podaci na solidnoj osnovi.

Zhao je rekao Anni Stewart s CNN-a da kolaps u stilu FTX-a ne predstavlja rizik za Binance. Upitan što bi rekao da svi njegovi klijenti žele podići svoj novac odjednom, CZ je odgovorio: “Da, nema problema… Uvijek smo bili profitabilni.”

Neobični genij postaje parija

U središtu cijele sage je enigmatični 30-godišnjak koji se šarmom uspio probiti u moćne krugove kojima dominiraju slavne osobe, zakonodavci i investitori dubokog džepa.

Posljednjih godina, SBF (kako ga zovu na internetu) pojavio se na naslovnicama Forbesa i Fortunea. Hvaljen kao Warren Buffett iz kripto svijeta. Prikupio je golemo lično bogatstvo, procijenjeno na 26 milijardi dolara na vrhuncu ranije ove godine.

Sve je to nestalo u dimu dok se FTX raspleo. Njegovo je bogatstvo potpuno uništeno. A sada su njegove kompanije pod istragom saveznih tužitelja u New Yorku, tvrdi osoba upoznata s tim.

SBF je također postao stalna pojava u Washingtonu. Gdje je redovito putovao kako bi lobirao kod zakonodavaca za veću regulatornu jasnoću za kriptoindustriju. Ali otkako je izgubio svoje kompanije, SBF neredovito tweeta. Rekao je novinaru Voxa da su sva njegova putovanja u DC bila nešto malo više od pozerstva.

“Jebem ti regulatore”, rekao je za Vox u intervjuu koji je vođen putem direktnih poruka na Twitteru. “Oni sve čine još gorim.”

Istrage i regulatorni nadzor

FTX je ove sedmice rekao da su njegovi predstavnici bili u kontaktu s “desetcima” saveznih, državnih i međunarodnih regulatornih agencija.

Osim istrage južnog okruga New Yorka, FTX je navodno pod istragom Komisije za vrijednosne papire i berzu i Komisije za trgovinu robom i ročnicama, prema više novinskih kuća.

Vlasti na Bahamima, gdje je sjedište FTX-a, otvorile su kaznenu istragu ubrzo nakon što je kompanija podnijela zahtjev za stečaj.

U petak je snažan pododbor u Zastupničkom domu rekao da traži interne dokumente i komunikaciju od Bankman-Frieda i FTX-a kako bi shvatio kako je kripto mjenjačnica tako iznenada propala. I šta se poduzima da se povrate sredstva korisnika.

Može li kripto preživjeti?

Ukratko da. Ali bit će puno više boli.

“Kratkoročno, kolaps FTX-a uništio je povjerenje”, rekao je Matt Hougan, CIO u upravitelju kripto imovine Bitwise. “Marginalni kripto ulagač sada će dvaput razmisliti prije nego što se prijavi za račun. A mnogi institucionalni ulagači sjedit će sa strane čekajući dok se stvari ne iskristališu.”

Mnogi su promatrači usporedili kriptovalute s dot-com balonom kasnih 90-ih . Mnoge su kompanije propale. Ali one koje su preživjele, poput Amazona, postale su kamen temeljac tehnološke industrije.

Još jedna historijska usporedba koja kruži je pad Lehman Brothersa 2008., koji je pokrenuo globalnu financijsku krizu. Kripto optimisti mogli bi brzo istaknuti da Lehman nije sa sobom uništio cijeli Wall Street. Skeptici bi mogli uzvratiti da je to samo zato što je američka vlada intervenirala. Ishod koji je vrlo malo vjerovatan u uglavnom nereguliranom svijetu kripta.

“Postoje pokušaji da se ovo ‘prikači’ kriptovalutama i u korist regulacija, ali ova katastrofa nema nikakve veze s kriptom sama po sebi”, rekao je ekonomist Pete Earle iz think tanka Američkog instituta za ekonomska istraživanja. “Radi se o prijevari i snazi ​​signaliziranja vrline.”

Dodao je: “Ovaj skandal, daleko od toga da uništava kripto. Praktički osigurava da će kripto postojati još dugo, dugo.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare