Politika

Gabriel Escobar: Amerika podržava odluke Schmidta. Bit će još sankcija

Zamjenik podsekretara State Departmenta za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar, govorio je za Glas Amerike o Bosni i Hercegovini.

Potvrdio je Gabriel Escobar punu podršku Washingtona nedavnoj odluci Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidta o Izbornom zakonu.

Washington ne bi dozvolio oružano nasilje

On kaže da Washington ne bi dozvolio da u regionu ikada ponovno izbije oružano nasilje.

VOA: Kako biste odgovorili na nezadovoljstvo u BiH, pogotovo među Bošnjacima, odlukom Visokog predstavnika o Izbornom zakonu?

ESCOBAR: Visoki predstavnik je važan dio Dejtonskog sporazuma i mi ga podržavamo. Mi također podržavamo upotrebu Bonskih ovlasti tamo gdje je to odgovarajuće.

U ovom slučaju to jest bio odgovarajući potez. Visoki predstavnik je tim želio učiniti vjerovatnijim formiranje vlade Federacije. Vlade koja će biti u stanju da popuni prazna mjesta u Ustavnom sudu.

Uz to i da se osigura da se izbori održe u atmosferi kredibiliteta, povjerenja….Nismo još stigli do potpunog kredibiliteta, jer je bilo dosta nepravilnosti tokom izbora. Ali, zahvaljujući djelomično ovoj njegovoj odluci i izbornoj transparentnosti, i otkrili smo veći dio spomenutih nepravilnosti.

Smatram da su svi potezi koje je Schmidt povukao u posljednjih šest mjeseci vodili funkcionalnijoj vladi, i Federacije i države.

VOA: Da li su kritike koje su dolazile (i)od Islamske zajednice, koja je saopćila u to vrijeme da promjene poput nametnute reforme produbljuju podjele i segregacije, pogrešna procjena?

ESCOBAR: Apsolutno. … Visoki predstavnik je zapravo povećao broj poslaničkih mjesta u Domu naroda.

Visoki predstavnik kreirao dodatni prostor

To znači da svaka grupa ima više predstavnika. Uključujući i one koji ne pripadaju ni jednom od tri konstitutivna naroda. Visoki predstavnik je odlukom u stvari kreirao dodatni prostor da se čuje više glasova, i takva odluka nosi beneficije za svakog.

Zato kažem da mene ove kritike zaista zbunjuju, posebno kritike onih koji kažu da je ovo urađeno da kao usluga jednima ili drugima. Povećan je broj predstavnika i to je jednostavno pozitivna promjena.

VOA: Ustavni sud BiH treba u decembru glasati o ustavnosti Schmidtove odluke. Hoćete li je nastaviti podržavati ukoliko ju Sud proglasi neustavnom?

ESCOBAR: Zaista ne vidim zašto bi odluku Sud proglasio nevalidnom ili neustavnom. Ipak, moram vidjeti šta će Sud reći, kako bismo odlučili hoćemo li podršku nastaviti ili ne. Mi vjerujemo, moram ponoviti, da je odluka Visokog predstavnika dobra za cijelu BiH.

VOA: Bez obzira što će Bošnjaci imati manji broj glasova per capita?

ESCOBAR: Ne vidim zašto bi se to moralo dogoditi. Predstavnici se biraju po kantonima. U svakom slučaju čvrsto vjerujem da ovo otvara dodatna vrata novim svježim licima. Novim glasovima koji će biti dio federalnih institucija, a to je jednostavno pozitivna, a ne negativna promjena.

VOA: Sankcije su uvijek efikasnije ako ih Amerika nameće uz suradnju saveznika. Britanija je uvela sankcije Željki Cvijanović, koja vodi identičnu politiku kao njen stranački šef Milorad Dodik, međutim Washington ih njoj nije uveo, naprotiv, nastavlja razgovarati s gospođom Cvijanović?

ESCOBAR: Britanski proces sankcioniranja je sličan našem, ali nije identičan. Mi uvodimo sankcije na osnovu korupcije i anti-dejtonskih postupaka. Zato ne bih rekao da odbijamo uvesti sankcije Cvijanović, nego jednostavno nismo došli do te tačke gdje bismo jasno utvrdili da ih treba nametnuti i u ovom slučaju.

Efikasno oružje u borbi protiv korupcije

VOA: Ali sankcija će još biti protiv onih koji onemogućavaju funkcioniranje države?

ESCOBAR: Možete računati na to. Kao što smo od prije naglašavali, sankcije su važna alatka naše vanjske politike. Izuzetno efikasno oružje u borbi protiv korupcije. One sprečavaju i dodatne, nove oblike antidejtonskog, destabilizirajućeg ponašanja.

VOA: Hoće li se politika Washingtona prema Zapadnom Balkanu mijenjati ako se promijeni politički balans u SAD?

ESCOBAR: Ne da se vjerovatno neće promijeniti, nego se definitivno neće promijeniti. Naša vizija Zapadnog Balkana je vizija integracije tog područja u zajednicu zapadnih demokratskih zemalja.

Znači, želimo članstvo u EU za sve njih. Članstvo u NATO savezu za zemlje koje to žele, i regionalnu integracija za sve, kako bi konačno mogli razriješiti svoje razlike.

I ne bismo dozvolili da tamo ponovno izbije ozbiljno nasilje. Mi smo odlučni sačuvati i bezbjednost i stabilnost. To smo pokazali posljednjom odlukom o produženju mirovnih snaga (u BiH), kao i KFORA za Kosovo, rekao je Gabriel Escobar.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare