Politika

Gdje je bio UNSA u vrijeme vladavine SDA? Ni među 2.000 u svijetu, napredak počeo tek kad su sklonjeni s vlasti

Univerziteti unsa

Nakon što je SDA jučer zakukala nad sudbinom Univerziteta u Sarajevu zbog nešto lošijeg rangiranja na Webometricsovoj skali, rektor Rifat Škrijelj razobličio je u razgovoru za Raport njihove podvale.

Naime, UNSA je na posljednjem rangiranju postavljen na 1.714. mjesto, što je pad u odnosu na neka ranija rangiranja.

Brojni faktori

No, Škrijelj je pojasnio da je na pozicioniranje utjecala i pandemija i brojni drugi faktori, a da je SDA posljednja koja ima pravo moralisanja s obzirom na to da ova stranka svjesno uništava obrazovanje, posebno Univerzitet, već godinama.

A, zanimljivo je pitanje gdje je UNSA bio dok je SDA vladala u Kantonu Sarajevo?

Prema rezultatima iz 2020. godine, a oni se odnose na godinu prije - dakle 2019. - Univerzitet u Sarajevu imao najbolji rezultat na ovoj ljestvici, popevši se na 1554. mjesto, upravo te godine.

To je ujedno bila i najbolja pozicija koju je Univerzitet u Sarajevu ikada postigao na ovoj rang listi. Tad je na vlasti bila Šestorka.

Godinu prije toga UNSA je bio na 1669. mjestu, što predstavlja napredak od 370 mjesta u odnosu na januar 2018. godine, kada je Univerzitet u Sarajevu zauzeo 2039. mjesto.

Rezultati za Evropu

Od 2017. godine pomak je napravljen za 804 mjesta.

Dakle, kada je SDA bila na vlasti UNSA nije bio ni među top 2.000 univerziteta, a od kada su sklonjeni iz vlasti napravljen je skok od 804 mjesta!

Slično je kada se pogledaju rezultati za Evropu. U okviru evropske Webometrics ljestvice Univerzitet u Sarajevu je 2020. bio rangiran na 570. mjestu, što je napredak za 157 mjesta u odnosu na 2017. godinu kada je vladala SDA.