Sport

Generalni sekretar OKBiH za Raport: Sportisti bi mogli stupiti u štrajk!

Svemu nekad mora doći kraj, pa i onome što se čini kao bezgranični entuzijazam i tvrdoglavost čelnika Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OKBiH) u nastojanjima da drže korak sa svijetom i našim sportistima, jednim od rijetkih istinskih promotora BiH, daju adekvatnu podršku.

“Imam utisak da država čeka da dođe nekog štrajka sportista. On će se sigurno desiti ako se stvari ne promijene. Onda ćemo biti glavna vijest na CNN-u. Znat će nas kao državu kojoj njeni najtalentovaniji sinovi i kćerke nisu bitni.

Said Fazlagić: Poruka mladima da se ne bave sportom

Država šalje poruku mladima da se ne bave sportom. A ako se već bave, neka idu u druge države. Znate li vi da mi imamo svjetskog šampiona sa Vraca. Džudista Nemanja Majdov trenira ovdje u Sarajevu, druži se s našom rajom, a nastupa za – Srbiju! Jednostavno, ovdje nije imao adekvatnu podršku, a nekad je nastupao za nas na EYOF-u (Evropski olimpijski festival mladih, op. a.).

Ili, Ćamila Mičijević. Mostarska rukometašica sada je reprezentativka Hrvatske. Zašto? Ne zato što Ćamila ne voli BiH već zato što u vrijeme kad je ona stasavala nismo imali žensku reprezentaciju. Nije bilo novca.

To su samo neki od primjera kakvih ima bezbroj. Naši talentirani sportisti rasuti su širom svijeta. Za većinu je razlog samo jedan, država im nije pružila ništa”, kaže za Raport Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH.

Iako formalno Udruženje građana, bez obaveze da finansira vrhunski sport, uz gotovo nepostojeću podršku države, Olimpijski komitet BiH radi upravo to.

“Podrška države? Sa državnog nivoa, za prošlu godinu nam je Ministarstvo civilnih poslova BiH dodijelilo 32.000 KM. I to nam je uplaćeno prošlog mjeseca.

Znači, za 2022. smo dobili od države 32.000 maraka. A nama za golu egzistenciju, da samo možemo upaliti svjetlo u kancelariji i održati sjednicu, treba 300.000 KM godišnje”, kaže Fazlagić.

Četiri velika takmičenja

Samo prošle godine, napominje Fazlagić, OKBiH je imao četiri velika takmičenja.

Zimske olimpijske igre u Pekingu, Mediteranske igre (70 takmičara) i dva EYOF-a. I sve to je OK BiH uspio isfinansirati. Kako?

“Tako što apliciramo na sve moguće projekte. Gdje god vidimo evropske fondove, mi se prijavljujemo. Pretvorili smo se u agenciju za realizaciju projekata, a ne sportsku instituciju.

Da još jednom pojasnim, OKBiH je udruženje građana. Mi ne bismo trebali finansirati sport, jer je sport javni interes. To bi trebala raditi država.

Međutim, naša je želja da imamo vrhunski sport i da osvajamo medalje. Zbog toga sve ovo radimo. Sad smo omogućili stipendije od po 300 dolara za deset mladih nada. Lani Pudar je dodijeljeno 30.000 KM.

Uz našu podršku, Amel Tuka je boravio u Južnoj Africi. Lejla Tanović, Elvedina Muzaferija, Nedžad Husić, Lana Pudar, Mesud Pezer… mnogi mladi talenti. Svi su oni u našim programima”, ističe Fazlagić.

Astronomski troškovi

Generalni sekretar objašnjava da je godišnji budžet Olimpijskog komiteta oko 1,5 miliona KM. Od toga je sa državnog nivoa stiglo spomenutih 32.000 KM. S nivoa Federacije BiH 40.000 KM, iz RS ništa.

Ostatak Komitet namiče kroz vlastite aktivnosti. A troškovi?

“Samo ću vam navesti nekoliko primjera od prošle godine. Jedna karta za OI u Peking koštala je 6.500 KM. Za Alžir za Meditranske igre karta je koštala oko 3.000 KM, a putovalo nas je 70 i osvojilo sedam medalja.

Sve ovo što radimo bazirano je na nadljudskom entuzijazmu i ljubavi. Koliko ćemo izdržati, dva mjeseca ili dvije godine, zaista ne znam. Međutim, sigurno će nekada doći do tog momenta”, kaže Fazlagić.

A da ne bi došlo do toga, kaže Fazlagić, rješenje je jednostavno.

“Neka se uveća budžet za sport na svim nivoima vlasti BiH u skladu sa prosjekom Evropske unije koji iznosi 1% od ukupnog državnog budžeta.

To bi na državnom nivou iznosilo minimalno 10,7 miliona KM. Time bi svi problemi bili riješeni”, kaže Fazlagić, referišući se na nedavne zaključke sa Okruglog stola OKBiH.

OKBiH traži da se naprave kriteriji

Među zaključcima je i zahtjev da se uvedu kriteriji za raspodjelu sredstava sa državnog nivoa.

Fazlagić objašnjava da je od 1,35 miliona KM sa državnog nivoa samo 600.000 KM podijeljeno na OKBiH i sportske saveze.

“Od tog novca, državnog, OKBiH je, kao što sam spomenuo, dobio 32.000 KM, a MNK Policajac iz Banje Luke 30.000 KM! I još ima takvih primjera.

To nema nikakve veza s bilo kakvim kriterijima, još manje ima logike. Nismo mi protiv ni da Policajac dobije sredstva, ni bilo ko drugi. Međutim, dajte da se uspostave kriteriji.

Da država daje novac za državne selekcije i državne saveze, da entiteti finansiraju vrhunski sport i sport za sve, a ostali nivoi, opštine, odnosno kantoni, u skladu sa svojim ingerencijama”, kaže Fazlagić.

Na spomenutom Okruglom stolu u decembru ostavljena je i mogućnost da, ukoliko se nešto hitno i sistemski ne promijeni, najbolji sportisti BiH i reprezentacije stupe u generalni štrajk ispred nadležnih institucija BiH, kao i pojedinih međunarodnih institucija.

Na pitanje da li je bilo reakcija nakon ovog saopćenja, Fazlagić kaže:

“Ništa specijalno,. osim što čekamo da nas prime tri člana Predsjedništva BiH kako bismo s njima razgovarali na ovu temu. Kad govorimo o političarima, moram da kažem da izuzev deklarativne podrške, nikad ništa konkretno nije učinjeno.

Mi ne tražimo novac za sebe, nego za sportiste. Uostalom, neka država preuzme finansiranje. Neka daju i nagrade, jer je i to na nas spalo. To sportisti očekuju od nas. Mi radimo sve što možemo. A do kada ćemo, zaista ne znam”, izjavio je Fazlagić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare