Politika

Geneza političkog raskola ili kako je SDA ostala bez ijednog načelnika u Sarajevu? Odlazak Efendića mogao bi biti tek početak

Političko strovaljivanje koje je SDA doživjela na lokanim izborima u Sarajevu, prema svemu sudeći, se nastavlja.

Naime, nakon što je Amer Jerlagić podnio ostavku na mjesto predsjednika Stranke za BiH, na njegovo mjesto trebao bi doći doskora SDA-ov načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Prema, do sada nezvaničnim informacijama, jer se sam Efendić još nije oglasio, on napušta SDA i prelazi u SBiH.

Vrhunac je ovo turbulentnog odnosa samog Efendića sa rukovodstvom stranke, zbog kojeg je njegov status unutar stranke Bakira Izetbegovića već mjesecima labilan.

Ranija sitna neslaganja s određenim stranačkim odlukama prerasla su otvoren politički obračun izbijanjem famozne afere “Asim”.

Naime, Efendić je bio jedan od kandidata za predsjendika Kantonalnog odbora Kantona Sarajevo. Međutim, sam Izetbegović i ljudi vjerni njegovoj politici imali su drugačiji plan – na čelo najmoćnije stranačke organizacije dovesti Fikreta Prevljaka i Sebiju Izetbegović, predsjednikovu suprugu.

Nakon što je Efendić i izgubio stranačkom glasanju, objavio je snimak na kojem se čuje kako Asim Sarajlić “vrbuje” delegate da glasaju za Prevljaka.

Cijeli slučaj završio je u Tužilaštvu, ali rukovodstvo SDA do sada nije ništa poduzelo po pitanju očigledne trgovine utjecajem i kriminalnih aktivnosti unutar same stranke.

Upravo je taj snimak stvorio otvoreni front između Izetbegovića i Efendića. U razmjeni političke vatre već je viđen izlazak Aljoše Čampare i brojnih drugih iz SDA.

Izetbegović je još tad upozoravao Efendića da će snositi političku odgovornost za puštenje snimka u javnost, jer je to, kako je rekao, trebao da riješi unutar stranke.

Predsjednik SDA tada je branio Sarajlića, tvrdeći kako je on bio borac Armije BiH i da je ranjavan.

Zanimljivo je da je ubrzo nakon izbijanja afere Asim, nakon nekoliko godina kiseljenja, Tužilaštvo KS ekspresno formiralno predmet po pitanju saobraćajne nesreće koju je Efendić uzrokovao, a u kojoj je poginuo pješak.

Međutim, nakon katastrofalnih izbornih razultata Izetbegović je svoju retoriku primirio pa je za Efendića govorio da je odličan načelnik i da ga čeka sjajna budućnost.

No, Efendić očigledno slatkorječivost Izetbegovića nije shvatao previše ozbiljno, pa se još tokom predizborne kampanje distancirao od matice. Imao je poseban slogan, drugačiji od ostalih kandidata za načelnike SDA, a nije se pojavljivao ni na zajedničkim političkim skupovima.

Efendić: Nije vjerovao Izetbegoviću

Upravo je nakon izbora bio jedini SDA-ov načelnik u Gradu Sarajevo. Njegovim odlaskom, stranka Bakira Izetbegovića ostaje bez ijednog načelnika. U KS imaju načelnika u Vogošći, Trnovu, Hadžićima i Ilijašu.

Ipak, ono što dodatno treba zabrinuti Izetbegovića jeste da Efendić sigurno neće biti jedini koji izlazi iz SDA.

U Općinskom vijeću Novi Grad SDA ima 10 vijećnika, i prema našim informacijama, Efendić kontrolira većinu njih, što znači da bi mogli krenuti njegovim stopama.

Pored toga, poznato je da je Općinska organizacija SDA Novi Grad jedna od najjačih, organizacijiski, ali i članstvom. Nju vodi Huso Ćesir, za kojeg se također špekulira da nije u najboljim odnosima sa Izetbegovićem i ostalim rukovodstvom SDA koje Izetbegović kontrolira.

Općina Novi Grad najmnogoljudnija je općina u državi i samim tim ima ogroman izborni potencijal.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare