Nedavno smo na Instagram profilu Caroline Gelen, inače Rumunke koja posljednjih nekoliko godina živi u Americi, jedne od naših omiljenih kreatorica recepata, naletjeli na još jedan recept koji nas je zaintrigirao.
Carolina je, naime, napravila meku, sočnu babku u koju je, umjesto nadjeva od cimeta ili čokolade, stavila karamel od datulja.
Riječ je o vrlo jednostavnom dodatku koji nam se već na prvi pogled toliko svidio da smo cijelu stvar odmah odlučili isprobati i sami.
Sve što je potrebno su datulje, a mi smo kombinaciji dodali i dosta soli, jer zbilja volimo slani karamel i općenito sol u desertima. Datulje smo, dakle, potopili u vrućoj vodi, pustili da omekšaju, a zatim smo ih ubacili u blender s malo vruće vode u kojoj su stajale i blendali dok nismo dobili glatku smjesu.
Ovisno o tome koliko gusti karamel želite dobiti, toliko vode dodajte datuljama. Najbolje je, zapravo, dodavati je postepeno pa gustoću prilagoditi onome za što ćete ga kasnije koristiti.
U posudu blendera odmah smo ubacili i sol pa, dok smo blendali, povremeno isprobali kako bismo se uvjerili da smo postigli željeni okus i da smo dobro izbalansirali slatko i slano.