U danima kada nemate ni vremena, ni inspiracije za pripremu nekog posebnog ručka, vraćanje klasičnim opcijama poput tjestenina i rižota uvijek je odličan odabir. No, kako vam se ne bi učinilo da uvijek jedete isto, donosimo recept za jelo koje je jednako brzo gotovo, ali dolazi s užitkom posebnih aroma.
Riječ je o rižotu s kozicama - laganom ručku koji se brzo priprema te vam nije potrebna nikakva kulinarska vještina i mudrost da biste ga skuhali na radost svih ukućana.
Uz to, kako bi bio posebno slastan, koristite dodatke poput peršuna, bijelog lukai osvježavajućeg limuna, koji će svemu dati pravi okus ljeta te vas zasiti bez osjećaja težine u želucu.
Sastojci
- 350 g riže
- 4 kašike maslinovog ulja
- 4 čehna bijelog luka, tanko narezana
- 400 g kozica, oguljenih i očišćenih
- 1 limun
- 25 g peršuna, listići sitno nasjeckani
Priprema
Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju i ostavite sa strane. U međuvremenu zagrijte 3 kašike maslinovog ulja u tavi na srednje jakoj vatri, pa dodajte bijeli luk i pržite 30 sekundi dok ne zamiriše. Stavite kozice i kuhajte ih dok ne porumene i budu kuhane, oko 2-3 minute sa svake strane.
Iscijedite limunov sok preko kozica, pospite limunovom koricom i polovicom peršuna, pa promiješajte da se sjedini.
Dodajte kuhanu rižu u tavu zajedno s preostalim maslinovim uljem. Kuhajte minutu pa začinite. Maknite s vatre, pospite preostalim peršunom i poslužite s dodatnim komadićima limuna.