Politika

Građani zbunjeni i ljuti, pitaju Vladu: Zašto objavljujete podatke za tri dana kao za jedan i dižete paniku?!

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini, kao i u regionu, drastično je pogoršana u odnosu na ljetni period. I to je činjenica koja je svima jasna. Međutim, građani i građanke zbunjeni su informacijama o broju zaraženih koje pristižu iz kriznih štabova, jer se plasiraju kao da se radi o rezultatima analiza rađenih taj dan, a zapravo se radi u rezultatima od uzoraka prikupljenih za tri-četiri dana, pa i više.

Društvene mreže preplavljene su svjedočenjima ljudi koji se pokušavaju testirati zbog sumnji da su zaraženi koronavirusom. Testova nema dovoljno, odnosno ima koliko ima, pa danima zovu domove zdravlja pokušavajući doći na red za test.

Nakon toga slijedi agonija čekanja, koja traje tri, četiri, pet dana. Oni koji su sa blažom slikom, vrlo često se oporave od koronavirusa dok stignu rezultati. To postaje ogroman problem ako su u pitanju nesavjesni građani koji dok ne dobiju rezultate šetaju i ne povlače se u izolaciju.

Vlada Kantona Sarajevo danas je objavila da je prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata potvrđen je 241 novi slučaj zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo. Ovaj broj je rezultat analize provedene u protekla 24 sata nad 610 uzoraka prikupljenih u periodu od 21. do 24. oktobra ove godine. U infografici navode se podaci za 25. oktobar, te se tako i evidentiraju.

Uslijedila su pitanja građana:

Građani zbunjeni, traže odgovore
Građani zbunjeni, traže odgovorePovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare