Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić najavila je brendiranje sarajevskog ćevapa.
Kako je navela, ona je danas inicirala susret sa vlasnicima poznatih sarajevskih ćevabdžinica kako bi se svi zajedno aktivirali na zaštiti i brendiranju sarajevskog ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda.
“Imamo viziju, imamo preduslove da pokrenemo procese koji vode ka nacionalnoj i međunarodnoj registraciji zaštite.
Danas smo napravili mali, ali izuzetno važan korak, što nam potvrđuje i svjetski atlas hrane "The TasteAtlas", stavljajući sarajevski ćevap na visoko 10 mjesto”, navela je Karić.
Navela je i zanimljivost, a to je da se nakon sastanka iz šešira izvlačilo gdje otići na ćevape.
“Nakon sastanka u Vijećnici smo, izvlačenjem papirića iz šešira, svi skupa otišli na ćevape u ‘Mrkvu’, jer kako drugačije odabrati?”, navela je gradonačelnica.