Kriminal

Hadžibajriću i Destanović mjesec pritvora, blokirano im skoro pola miliona KM

Kantonalni sud u Sarajevo odredio je jednomjesečni pritvor Ibrahimu Hadžibajriću i Almi Destanović.

Time je usvojen prijedlog Tužilaštva KS.

Istovremeno sud je donio Rješenje o blokiranju novčanih sredstava i privremenu obustavu transakcija i to Ibrahimu Hadžibajriću 217.000 KM i 5.270 eura, dok je Almi Destanović blokirano 161.000 KM.

Sinoć je u Kantonalnom sudu održano ročište na kojem je tužilac Darko Soldat iznio niz detalja.

Tužilaštvo smatra da je Hadžibajrić organizirao kriminalnu grupu u kojoj su bili još Destanović, njegov sin Seid te Elmedin Karišić.

Iz poruka se vidi kako je Hadžibajrić naredio sinu Seidu i Karišiku da izbrišu sve zajedničke fotogtrafije sa društvenih mreža i da izbjegavaju bilo kakav javni kontakt.

Jedini koji bi ostvarivali kontakt su Hadžibajrić stariji i Karišik kada bi trebala biti izvršena primopredaja novca od zarade na parkinzima koje je Hadžibajrić ustupio firmama Karišika.

Iz prepiski se vidi da je Karišik Hadžibajriću davao čak 80 posto zarade.

Dešifrovanjem Sky aplikacije vidi se da je Karišik dobijao datume i mjesto gdje će se sastajati s Hadžibajarićem radi dostave novca.

Jedne prilike je Karišik poslao fotografiju brojača novca, a Seid mu je rekao da ‘Bega zanima koliko je novca zarađeno’.

Terete Seida da mu je na račun uplaćeno 150.000 eura nakon što je Hadžibajrić izdao zemljište u Starom Gradu koje je bilo pod zaštitom Komisije za nacionačlne spomenike.

Destanović je ta koja je kao sekretarka Općine potpisala odluke.