DOK JE IGRAO ZA SARAJEVO

Hadžibegić: “Radovan Karadžić nam je bio psihijatar, sa nama je radio seanse”

Faruk Hadžibegić, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i igrač Sarajeva, govorio je za Večernji list o karijeri, i tom prilikom ispričao anegdotu u vezi sa poznanstvom sa Radovanom Karadžićem.

Naime, Hadžibegić je ostao upamćen kao sjajan igrač, kao i čovjek koji je promašio penal u četvrtfinalu Mondijala protiv Argentine. Na pitanje da li bi sada jedanaesterac izveo drugačije, odgovorio je:

"Vjerovatno ne bih… Taj šut je stvarno bio dobar, ali je Goikočea sjajno odbranio. Šutirao sam mnogo jedanaesteraca u životu i malo sam ih promašio. Što se tiče tih jedanaesteraca protiv Argentine, samo su se trojica igrača javila da žele da šutiraju – Stojković, Brnović i ja. I sva trojica smo promašili.

Poznanstvo sa Radovanom Karadžićem datiralo je iz dana prije raspada i ticalo se psihološke pripreme ekipe sa Koševa.

"Karadžića je predsjednik Sarajeva Svetozar Vujović angažovao da kao psihijatar sa nama fudbalerima radi seanse kako bi nas kao – motivisao. Upravo je on stalno govorio o partiji, Titu, Sutjesci, Neretvi, a jedna od seansi bila je s Titovim psom Reksom, poslije nazvanim Luksom, koji je spasio maršala na Tjentištu kad je pala bomba u blizini Vrhovnog štaba. Dok bi Karadžić to pričao, mi igrači smo morali da zaspimo u dvorani, a kako nam se žurilo da poslije igramo karte, uvijek bi neko on nas poslije nekoliko minuta zalajao. Dobro, Reks se probudio, seansa je uspjela, igrači su se probudili iz hipnoze”, rekao bi Karadžić – priča Hadžibegić.