Politika

Halil Lagumdžija za Raport o sankcijama za Kajmaković: Bez Tužilaštva ne možemo ništa raditi

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a danas je na listu uvrstio Dianu Kajmaković, tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Američke vlasti su Kajmaković u zvaničnom saopćenju ocjenili kao “flagrantan primjer korumpiranog državnog tužioca BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama”.

“Uprkos ovim obavezama u smislu izbjegavanja malverzacija u vršenju dužnosti tužioca, Diana Kajmaković flagrantan je primjer korumpiranog državnog tužioca BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama. Kao dio širih aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražioci su analizirali privatnu komunikaciju vođenu posredstvom kriptovanih aplikacija za razmjenu poruka”, saopćeno je.

Za Raport je ovo prokomentirao Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.

“Ne bih to puno komentarisao. Da li će to biti neki signal Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i VSTV-u da reagira, ja to ne znam i ne mogu komentirati. Vijeće bez inicijalnog akta Tužilaštva BiH, pa dalje disciplinskog tužioca ne može ništa raditi. Mogu samo da kažem da tužiteljica Diana Kajmaković u ovoj konkursnoj proceduri, odlukom podvijeća nije bila nominirana za izbor. Ona kao i prestali kandidati nisu bili nominirani za izbor. Vidjet ćemo šta će Vijeće odlučiti, to zaista ne znam” kazao je Lagumdžija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare