orkanski vjetar poplava na cresu
Region

Haos u Hrvatskoj: Orkanski vjetar, potop u Istri, počeo novi snijeg

Veliki pljusak koji od utorka ujutro pada u Puli već ostavlja prve posljedice. Riva je već dobrano naplavljena, a ne pogoduje ni plima koja dovodi do prelijevanja mora na obalu, piše Glas Istre. Puše i orkanski vjetar.

Saobraćaj je prilično otežan i svakako se preporučuje maksimalan oprez. Vidljivost je smanjena, automobili lako proklizavaju i teško se zaustavljaju. IstraIn piše da je visoki nivo mora poplavio i centar Rovinja te da su problemi i u Poreču. Visoka plima poplavila je i dio Rovinja uz samo more. Potopljeni su tako ujutro bili pojedini restorani i kafići te trgovine. Vatrogasci su intervenirali na nekoliko mjesta, ali voda se brzo povukla.

Voda u restoranima

“Mi smo dobro prošli. Ušlo nam je u kafić nekih 10 centimetara vode. No nije to prvi put. Već je tako bilo prije par godina”, kažu vlasnici kafića Kristal za Jutarnji.

U susjednom restoranu koji je zatvoren, vele, bilo je i do pola metra vode.

“To je bilo ujutro oko 9 sati. Voda se naglo digla i niz ulicu ušla kod nas. Srećom, nije bilo puno pa sam sve riješila s močom. No u jednom trenu je počela nadirati pa sam mislila da će biti puno gore. Srećom, brzo se povukla”, rekla je jedna ugostiteljica. Poplavila je skroz trafika na glavnom rovinjskom trgu.

Jutros je potopljen je i Cres, a orkansko jugo puše na Dugom otoku, ali i u južnoj Dalmaciji.

Ovakvo vrijeme, prema prognozi, trebalo bi se nastaviti većim dijelom dana. Vrhunac padavina očekuje se u jutarnjim satima, a kasnije bi to ipak trebalo biti manje. Srećom, već za srijedu u prognozi nema kiše, ili će je biti vrlo malo.

Ne rade trajekti

A olujno jugo na Jadranu, najavljeno kao najjače ove godine, već stvara velike probleme na moru, a u kombinaciji s kišom i na kopnu. U Gorskom kotaru počeo je padati novi snijeg.

iKako Slobodna Dalmacija doznaje iz Jadrolinije, trenutno je u prekidu ili je već otkazano čak 14 trajektnih i katamaranskih pruga, pa su pojedini otoci poput Visa, Lastova i manjih školja na zadarskom i šibenskom području odsječeni od kopna.

Olujni vjetar stvara probleme na cestama i to na dionicama na kojima bi se u ovom dijelu godine očekivalo da se otežano prometuje zbog velikih snježnih nanosa ili u “najboljem slučaju” – bure.

Iz Hrvatskog autokluba, naime, javljaju da je zbog juga na dijelu ceste Split – Zagreb između Gračaca i Udbine te na potezu od Ličkog Petrovog Sela do istoimenoga graničnog prijelaza s BiH prema Bihaću zabranjena vožnja autobusima na kat, vozilima s kamp prikolicama i motociklima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare