Svijet

Haos u Njemačkoj: Desničari planirali državni udar, uslijedila je munjevita akcija

Dvadeset i pet osumnjičenih članova i pristaša krajnje desničarske terorističke grupe uhapšeno je rano u srijedu tokom racija širom Njemačke, saopćio je ured saveznog tužilaštva.

Racije su provedene u 11 njemačkih saveznih država, saopćeno je iz tužilaštva.

Osumnjičeni koji su uhapšeni su dio terorističke grupe čiji je cilj srušiti postojeći državni poredak u Njemačkoj i zamijeniti ga vlastitim, a ne isključuju nasilje protiv države kao sredstvo za postizanje cilja, navodi Reuters. 

Prema informacijama, uhapšene su osobe u Baden-Württembergu, Bavarskoj, Berlinu, Hessenu, Donjoj Saskoj, Saskoj i Tiringiji te po jedna osoba u Austriji i Italiji.

Potrage su bile i u Brandenburgu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Porajnju-Falačkoj i Saarlandu. Ured saveznog tužitelja želio je u srijedu započeti ispitivanje prvih uhapšenih, rekla je glasnogovornica.

terorističke
Njemačka policija u akciji razbijanja desničarske terorističke grupe

Oni se terete da su se najkasnije od kraja novembra 2021. godine pripremali za provođenje radnji koje se temelje na njihovoj ideologiji. 

"Građani Reicha" je grupa koja ne priznaje Saveznu Republiku Njemačku i njene demokratske strukture. Njeni pripadnici često odbijaju platiti porez. Često su u sukobu s vlastima. Ured za zaštitu Ustava smatra da ova grupa ima oko 21.000 članova.

Tokom racije 2016. godine, takozvani građanin Reicha ubio je četiri policajca u Georgensgmündu u Bavarskoj. Jedan od njih podlegao je povredama u bolnici. Jedinica za posebne namjene htjela mu je oduzeti oružje, piše schwabische.de.