Zbog čega je došlo do sukoba i stalnih političkih prepiranja u intervjuu za Raport je govorio Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo.
Politika

Hasan Tanović za Raport: NiP pokušava da predstavi da su oni dobri momci, a ja loš momak. Javnost će uskoro sve vidjeti

Posljednih nekoliko sedmica svjedočimo trzavicama unutar “Trojke” na lokalnom nivou. Zbog čega je došlo do sukoba i stalnih političkih prepiranja u intervjuu za Raport je govorio Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo.

U razgovoru za naš portal Tanović je govorio o “uskraćivanju podrške” od Kluba zastupnika NiP-a u Općinskom vijeću, kao i o skandalu koji se desio u Javnom preduzeću ONSA Sarajevo. Između ostalog, govorio je o svom odnosu sa Elmedinom Konakovićem i Nerminom Nikšićem, kao i svim budućim projektima.

Trzavice koje su trajale od samog završetka lokalnih izbora izgleda da su kulminirale time što Vam je NiP otkazao podršku. Iz Vašeg i njihovog saopćenja vidjeli smo da su problem određene javne nabavke prije svega za rasvjetu u Vilsonovom šetalištu. No, čini se da je problem dublji. Gdje je korijen problema između Vas i NiP-a?

Svakako, trzavice sežu daleko u prošlost. Čak i od početka mandata. Naravno, kulminirale su kroz saopćenja od prošle sedmice Općinske organizacije Naroda i pravda. Bilo je i nekih izjava više pozicioniranih dužnosnika NiP-a. Prije svega tu mislim na Elvedina Okerića, predsjednika Kantonalnog odbora NiP-a. Osoba sam koja uvijek drži dogovora. Zbog toga sam učinio sve da protekle dvije godine upravo ta zajednička obećanja o radu i djelovanju, sprovedem u djelo. Predstavnici Općinske organizacije NiP-a su smatrali da pobjedom “Četvorke” na izborima 2020. godine, su osvojili “plijen”. Mislili su da će se procesi odvijati na način na koji oni smatraju da treba ili možda kako su navikli da rade. S druge, strane uvijek sam govorio da ćemo raditi kako je propisano zakonom. Naravno, odmah sam se suprotstavio načinu njihovog rada. Nisam posustao u namjeri da radimo isključivo onako kako smo obećali građanima.

Općinska organizacija NiP-a nije otkazala podršku prije nekoliko dana, već njihova podrška meni je uskraćena odavno. Samo što nisu to iznosili javno, jer bi u tom slučaju javnost tražila odgovor zašto se ne povuku sa funkcija kada ne podržavaju rad administracije. NiP pokušava da prezentira kako su oni oštećeni te kako im ja pravim neki problem. Kako su oni “neki dobri momci”, a ja “loš momak”. Naravno, to nije tako. Javnost će u narednom periodu imati mogućnost da se uvjeri u potpuno drugačiju sliku svega. Ono što je najindikativnije u cijeloj priči je činjenica da su oni protekle dvije godine svoj mandat potrošili pokušavajući da svoje aktivnosti i svoje djelovanje nametnu meni kao načelniku, ali i općinskoj administraciji. Često su se miješali u nadležnosti općinskog načelnika, bez ikakvih jasnih ciljeva. Mislim na inicijativa koje bi poboljšale uslove života građana ove općine.

Naravno, ima i vijećnika ove partije koji su radili u tom dobrom smislu. Svi drugi su eksponenti te politike i koji u toj čitavoj priči nisu ništa radili što je u interesu građana. Nego su na sve načine pokušavali da nametnu svoju volju. Oni rade ono što najbolje znaju, a to je u ovom slučaju “lov na vještice”. U ovom slučaju sam vještica ja. Pokušavaju da svoj nerad i sve te na granici zakonitosti radnje pokriju time tako što će praviti lažne afere, govoriti o nekim malverzacijama u Općini. Govorili su o procesu javnih nabavki koji kao proces nije nešto što je u nadležnosti rada Općinskog vijeća. Nije njihova zakonska dužnost da o tome raspravljaju. Postoji Agencija za javne nabavke, postoji portal javnih nabavki kao i Ured za žalbe. To su organi koji se time bave i kome se mogu obratiti. To se nije desilo, nego su odlučili da od Općinskog vijeća prave cirkus. Kao načelnik sam na sjednici ukazao na te stvari. Rekao sam da ne prave cirkus od Općinskog vijeća i da ako ima iko od Vijećnika saznanje ili indikaciju da je bilo ko počinio bilo kakvu kriminalnu radnju, neka podnese prijavu Tužilaštvu KS i policiji. Sve drugo je bacanje prašine u oči i građanima i svima koji učestvuju u tom procesu.

Pokušavaju da naprave probleme tamo gdje ih nema. Od svih dobrih i lijepo stvari se pokušavaju napraviti ružne stvari. Time se opstruira rad i općinske administracije i načelnika. Rezultati govore sami za sebe. Najbitnije od svega su statistike i akti koji prolaze kroz opštinu. To su priznanja koja Općina ima. Općina Novo Sarajevo je proglašena najtransparetnijom općinom u odnosu na sve opštine u BiH. To je veliko priznanje. Također, od nevladinih organizacija je analizom utvrđeno da smo neko ko je pokrenuo više od 82% posto obećanja koje smo dali građanima i građankama. Neki projekti su završeni, neki će biti završeni do kraja mandata.

Svakako ima i onih projekata koji neće biti završeni jer se radi o velikim, skupim i kapitalnim projektima.

Najavili ste i da ćete neke nepravilnosti koje su vršili kadrovi NiP-a prijaviti nadležnim institucijama. O čemu se tu radi?

Prije svega se to odnosi na neke procese koje su kadrovi NiP-a provodili kroz komisije u kojima su vodili glavnu riječ. Jedna od njih je Komisija za izbor i imenovanje. Zanimljivo je da su u dva navrata poništeni konkursi kojima su trebali da se imenuju članovi Općinske izborne komisije. Radi se o jednom tijelu jako značajnom za Općinu Novo Sarajevo. Komisija nije radila svoj posao kako treba i vršile su se razne malverzacije. Na listama su bili kandidati koji nisu ispunjavali uslove. Zašto tada nisu ti organi poduzimali određene aktivnosti? Zašto se tada nisu uključili i pravili priču o “pravdi”. To je ono što sada rade. Dakle, moja saznanja idu upravo u tom pravcu. I treći put kada su pokušali da imenuju članove Izborne komisije i to im je propalo. I tada su radili određene probleme i nepravilnosti. Općinsko vijeće nije izglasalo listu koju su predložili.

Općinska izborna komisija je bila bitna zbog provođenje izbora. Na posljednjim izborima smo sa privremenom Općinskom izbornom komisijom proveli izbore. Mislim, jedini u BiH smo bili. Jedina lokalna zajednica koja nema savjete mjesnih zajednica. Oni su jako bitni za procese koji su se vodili krajem prošle godine. Oni su faktički spriječili da se čuje glas građana prilikom usvajanja budžeta, situacija je ista i sada. Jesu li organi NIP-a upoznali javnost sa tim što su uradili i što rade i danas. Zvuči nevjerovatno, ali mi nemamo Savjete mjesnih zajednica, a načelnik i općinska administracija nemaju ništa s tim, niti na te procese mogu uticati.

Smjenjuje se direktor ONSA-e i to zbog isplate 50.000 KM na svoj privatni račun. Pojedini vijećnici navode da zbog ovoga Vi trebate podnijeti ostavku?

To je dosta kompleksno pitanje i ima dosta odgovora koji se trebaju dati. Indikativno u cijeloj priči je kako su pojedini vijećnici ili stranačke organizacije znali za te informacije prije nego što su organi upravljački imali informaciju vezanu za to. To je jedna situacija koja možda može prerasti u aferu. Iz dva razloga. Prije svega, zato što je direktor otuđio novac. Međutim, i zbog toga što je neko znao, a nije postupio na način kako je zakonom propisan. I nije poduzeo određene mjere. Pri tome, ne mislim na ni nadzorni odbor niti skupštinu preduzeća. Treba vidjeti zašto je taj Odbor za reviziju kasnio sa tom informacijom i da li bivša uprava ima neke veze sa činjenicom da su se neke stvari mogle zaustaviti da su ih prijavili nadležnim organima.

Vjerovatno se te stvari dešavaju još od prošle godine. Da li je imao neko tu informaciju prije nego što je Odbor za reviziju je dostavio nadzornom odboru preduzeća. Čim je nadzorni odbor dobio informaciju oni su došli do mene. Sve se to desilo navečer 28. februara. Izvijestili su me o tome. Odmah sam rekao da sve moguće zakonske mjere u hitnom roku poduzmu. Prije svega, potrebno je bilo da onemoguće dalji rad direktora i upotrebu pečata. Kao i svega što bi moglo dovesti do još većih šteta ovog preduzeća. Obavezno se ide u smjenu direktora i naravno sa dokazima otići prema nadležnim organima. Nadležni organi bi dalje onda pokrenuti postupak. U rekordnom vremenu smo proveli sve ove mjere. Građani moraju da znaju da ja ne odlučujem o tim procesima i da ne imenujem direktora preduzeća, već nadzorni odbor.

Svako ko je kriv treba da odgovara. Direktor je bio svjestan svih svojih postupaka i odgovornosti koje ima. Nadzorni odbor koji je sve tražio i ranije dokumente, ali ih nije dobio od Odbora za reviziju nije kriv. Kao ni skupština preduzeća koje se dva puta godišnje sastaju. Prosto vjerujem oni nisu adresa koju treba optužiti za neko djelo. Ponajmanje, ja kao načelnik.

Bojite li se opoziva?

Moja funkcija je javna i kritika, analiza, pa i opoziv nisu nešto čega se bilo ko treba abolirati.

Naravno da se ne bojim, jer sam uvjeren da ni ranije, a posebno ne sada, za to nema nikakvog razloga niti opravdanja. Moram da kažem da u Općinskoj organizaciji Narod i pravda ima i jako dobrih i čestitih ljudi. Ne volim ljude da dijelim po stranačkoj liniji. Nažalost, sada govorimo o ovoj organizaciji i predsjedniku Kantonalnog odbora koji su zauzeli takav stav. Pojedinci koji su pridruženi članovi Naroda i pravde služe im kao mikrofoni. Ti su mikrofoni meni ranije najavljivani u svrhu mog “discipliniranja”, a evo ih sada zvanično su potvrđeni od strane pojedinaca općinskih i kantonalnih struktura NiP-a. Kako sam čuo, rečeno da ih kontrolišu i da će biti zaustavljeni, ako se “dogovorimo”. Zato sam prije neki dan imao objavu na socijalnim mrežama gdje sam im javno rekao da se nikada nećemo dogovoriti! Oni naravno imaju mogućnost da stvari koje su neutemeljene govore. Nikakav problem nije. Moja je pozicija javna i omogućeno je da javnost kaže šta misli o tome.

Postoje procedure na koji način se to radi. Naravno, ne pada mi napamet da dajem ostavku zbog nekih stvari za koje nisam kriv niti se osjećam kriv. Čak, želim da sa ove pozicije utječem da se ove stvari raščiste i da se dođe do korijena ovog problema. Svako ko misli da će ovim profitirati, mogu da kažem da sigurno neće. Samo će još više ugroziti svoju poziciju. I kao stranke i kao političke organizacije općine. Razlog zbog čega se ova partija ovako organizuje je njihov izborni rezultat. Njihov rezultat iz 2020. na lokalnim izborima i rezultat iz 2022. na Općim izborima, a vezano za glasače sa nivoa ove općine, govori da su oni sa prvog mjesta pali na treće. Vjerovatno je zbog toga panika. Pokušavaju da sebi priskrbe javni i medijski prostor. Pokušavaju da prave i fingiraju neke afere, gdje se oni tobože postavljaju kao zaštitnici prava građana i to je njihova mantra. Na prošlim izborima im je to prošlo, na ovim sada dosta manje. Međutim, na narednim neće nikako.

Da li su o svemu ovome razgovarali stranački organi, na primjer kantonalni odbori NIP-a i SDP-a? Jeste li vi slučajno imali razgovor s Nerminom Nikšićem i Elmedinom Konakovićem?

Na sastancima kantonalnih odbora nisam bio. Imao sam neke informacije da je bilo neki sastanaka. Međutim, sastanka koji se tiču “Trojke” na kantonalnom nivou. Ja kao neko ko je zainteresovan za tu situaciju, nisam bio pozvan. Smatram da sam trebao biti. Rekao sam to jasno kantonalnom odboru SDP-a. U tom smislu je moja diskusija išla. Na sastancima gdje se raspravlja o Novom Sarajevu, tu treba da bude i načelnik, to je sasvim prirodno i logično. Više zbog argumenata i transparentnosti rada. Ovaj problem se vuče još od imenovanja dvorane “Goran Čengić”. To je bilo u prvih pola godine našeg mandata. Svakako, razgovarao sam i sa rukodstvom SDP-a. Iznio sam svoje stavove i mišljenja. Pokušavam smanjiti štetu koju i oni kao koalicioni partneri proizvode SDP-u. Žalosno je da način NIP-ovog djelovanja ne prepoznaje štetu koju mogu napraviti. Sve ono što pričaju da je istina, a nije, prave štetu i svom koaliciom partneru. S druge strane, njihov partner zbog mira i nekih procesa koji se vode pokušava te stvari držati pod kontrolom.

Međutim, što se mene tiče to više neće biti slučaj. Krenuli smo u javnost sa argumentima, a i SDP sigurno više neće biti nijemi posmatrač procesa u Novom Sarajevu.

Šta je sa razgovorima sa Nikšićem i Konakovićem?

Sa Elmedinom Konakovićem sam poprilično davno imao dva razgovora. Ne znam šta se se dešava unutar Naroda i pravde. Očigledno je Konaković dao da te procese vodi Kantonalna organizacija. Na osnovu sve što je rečeno i urađeno, očigledno je da on ima veće povjerenje u ono kako mu oni govore i predstavljaju, nego što je realna slika. Svakako, to je njihovo pravo.

Žalosno u toj priči je što ja kada sam dolazio na ovu poziciju nisam razgovarao ni sa općinskom ni sa kantonalnom organizacijom NiP-a, nego sam razgovarao sa četiri predsjednika koji su tada ušli u koaliciju. Sa Nerminom Nikšićem sam razgovarao u nekoliko navrata. Više razgovora sam vodio sa predsjednikom Kantonalnog odbora SDP-a, Adnanom Štetom.

Kakav je uopće stav Naše stranke? Mnogi već govore da je proces raspada Trojke krenuo i to baš na lokalnim nivou.

Mi sam vrhom Naše stranke imamo veoma korektne i izgrađene odnose koji su zasnovani na podršci i međusobnom uvažavanju. Ne mogu reći kakav je stav Naše stranke po pitanju situacije na lokalnom nivou. Mogu samo pretpostaviti na osnovu kretanja na terenu i odnosa pojedinih vijećnika prema meni. To je jedan talas. Nekada je to dobro, nekada manje dobro. Suštinski su tu korektnin odnosi uz manje turbulencije, što je sasvim normalno u politici. Oni još uvijek nisu sami sa sobom na kantonalnom nivou ili na nekom višem nivou izdefinisali stvari vezane za lokalni nivo. Bilo bi dobro da kažu vi rješavajte to na općinskom nivou, mi ćemo dalje graditi svoj odnos dalje. I to je uredu. Onda u toj situaciju, moram znati da je tako. Moram obezbijediti funkcionalnost općine. Funkcionalnost općine znači obezbjeđivanje većine. Te većine kako je do sada bilo nema. Nema zato što je podršku načelniku zvaničnim stavom NiP povukla.

Zanimljivo je da je NiP povukao podršku i Vašem kolegi Srđanu Mandiću, načelniku Općine Centar. Kako to komentirate?

Ispratio sam cijelu situaciju. Mislim da je to jako ružno. Razgovarao sam i sa predsjednikom Naše stranke, Edinom Fortom, u dva navrata. Mislim da se to nije smjelo dogoditi. Na nivou općinske organizacije se promijeni dopredsjedavajući na način da tu poziciju uzmu Našoj stranci. Mislim da to nema nikakvog smisla i da koalicioni partneri to jedni drugima ne trebaju raditi. Ne znam zašto nisu na tome insistirali. Ne ulazim u to kakav je odnos Naše stranke sa načelnikom Mandićem, kakvi su njihovi međusobni odnosi. To su sada druga pitanja. Mogu govoriti za Našu stranku sa područja Novo Sarajevo, koja je podržala budžet. Narod i pravda nije podržala budžet. To je jedan od glavnih akata koji se donose na nivou Općine Novo Sarajevo. Bili su spremni da uskrate tokove finansiranje brojnih kategorija pokušavajući da neku svoju “pravdu” istjeraju. Njihov način meni nije jasan. Na taj način su ugrozili rad općine, davanja za socijalne kategorije, sportske klubove i sl. Kakvi smo mi koalicioni partneri, ako ne podržavamo rad načelnika i budžet općine i ono što je bitno za građane.

Imate li dovoljnu većinu sada u Vijeću i hoće li biti problema pri donošenju odluka?

Sve zavisi od odluke do odluke. Većina se uspostavlja svaki put iznova. Pokušavam kao načelnik da isprezentiram vijećnicima ono što je bitno za Novo Sarajevo. Stoga, nekada i opozicija i pozicija glasaju za neke stvari. Opet, dijelovi pozicije i opozicije ne glasaju za neke stvari. Tu je jedna nestabilna situacija. Naravno u narednom periodu trudit ću se da je stabiliziram jer je to moja obaveza. Pozivam i vijećnike Naroda i pravde da odstupe sa svojih funkcija. Oni još uvijek drže te neke kontrolne pakete unutar Općine, ako više nisu dio pozicije. Neka onda idu u opoziciju. Neka odstupe sa funkcije i proslijede je onima koji žele da rade.

Hoćete li se kandidirati i za novi mandat?

Ima malo manje od dvije godine do novih izbora. Imam snage i volje. Nisam neko ko se brojnih spinova plaši. Nastavit ću da radim. Kako će se to u nastavku odvijati, zavisi i od organa SDP-a. Vidjet ćemo kakav će SDP-a zauzeti stav po tom pitanju. Nastojat ću da ostatak svog mandata obavim časno, pošteno, predajući se u potpunosti funkciji koju obnašam. Pokušat ću da napravim ono što smo obećali građanima. Nažalost, stalne opstrukcije kojima sam bio izlažen su mi onemogućile da obavim mnogo procesa i usporile dosta stvari. Jednostavno bavite se stvarima unutar koalcije, ne bavite se bitnim stvarima. Imamo dovoljno vremena da realizujemo neke projekte, dobar dio njih smo pokrenuli.

Tokom ove sedmice dogovoren je još jedan projekat sa Gradskom upravom. Dogovorena je izgradnja dječijeg parka. Koji nas još projekti očekuju u narednom periodu?

Općina Novo Sarajevo u posljednje dvije godine veliku pažnju posvećuje realizaciji kapitalnih projekata, a koji su dio Strategije razvoja Općine Novo Sarajevo za period 2021-2027. godina.

Značajni projekti čija je realizacija bila obustavljena u ranijem periodu, otkočeni su, pokrenuti su zatim novi, ali i realizirani značajni kapitalni infrastrukturni, komunalni i društveni projekti, koji su od značaja za ovu lokalnu zajednicu i generacije koje dolaze.

Bitna je da postoji koordinacija između Općine i Gradske uprave. Naravno, sve je ovo zahvaljujući gradonačelnici, meni kao načelniku, ali i vijećnicima koji vrijedno rade i koji su delegirani u Gradsku upravu. Njihovim angažmanom smo napravili i tu vrstu sporazuma.

Nadalje, neki od najznačajnijih općinskih projekata su izgradnja prostora za odmor i rekreaciju u ulici Varaždinska. Potom, rekonstrukcija objekta Mjesne zajednice Vraca sa formiranjem ambulante porodične medicine.

Izgradnja sportsko-rekreacione zone Vinko Šamarlić, kao i rekonstrukcija fudbalskog igrališta kod Sportske dvorane „Goran Čengić”. Ovo su samo neki od projekata.

Značajne aktivnosti provode se sa ciljem da Vilsonovo šetalište ponovo bude centar društvenih, kulturnih, zabavnih i sportskih aktivnosti. Sa Sarajevo Film Festivalom, Omladinskim Filmskim Festivalom, Street Food Marketom, Dječijom čarolijom, te novom LED i prazničnom dekorativnom rasvjetom Vilsonovo šetalište je postalo otvoreni kulturni centar za sve generacije.

Mladi, obrazovanje, sport i kultura su oblasti u koje se kontinuirano ulaže. Tako je Općina Novo Sarajevo za kratko vrijeme postala „Prva sportska Općina” u BiH, direktno podržavajući sport i kulturno – sportske aktivnosti, te mlade nadarene sportiste koji BiH predstavljaju širom Evrope i svijeta na najbolji mogući način. Općina Novo Sarajevo prva je uvela „Budžet za mlade” kao poseban budžetski program, a izrađena je i Strategija prema mladima u saradnji sa Vijećem mladih Općine Novo Sarajevo, te objavljen Vodič za mlade kroz Općinu, a značajna podrška ovoj populaciji pruža se i kroz sedam programa aktivne politike zapošljavanja.

Samo ove godine u budžetu Općine planirano je 20 miliona KM za kapitalne projekte, zatim za sport, kulturu i obrazovanje više od 2 miliona KM, za program socijalnih potpora više od 2 miliona KM, dok je za podršku boračkoj populaciji oko 1.500.000 KM.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare