Vijesti

HDZ preuzima kontrolu nad gradnjom u Sarajevu? Konaković: Organizovani kriminal! Kapidžić: On nema pojma

U Centrali HDZ-a će se odobravati sve gradnje u najelitnijem dijelu Sarajeva!

Teza je to koju je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković danas objavio na svom Facebook profilu.

“Narednih dana otvaramo temu prostornog planiranja i građenja u Kantonu Sarajevo. Temu koja ima oblik organizovanog kriminala! Radi se o investicijama koje su vrijedne više milijardi KM u periodu nakon agresije na BiH”, napisao je Konaković, te iznio primjer.

“Evo jedan interesantan primjer, šta rade “zaštitnici” naroda. Nakon zadnjih lokalnih izbora donesena je odluka od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika:

“(1) Historijski urbani krajolik Sarajeva proglašava se nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: nacionalni spomenik)”

Nikad viđena odluka i ne postoji nijedna slična. Cijeli prostor jednog grada. Koji prostor, pogađate? Opštine Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo”, napisao je Konaković.

No, šta to zapravo znači?

“Znači da se više ni cigla na ovom prostoru ne može pomjeriti bez dozvole i saglasnosti višeg nivoa vlasti. Sve zahtjeve ubuduće rješava Ministarstvo prostornog uređenja Vlade FBiH i resorni ministar Josip Martić iz HDZ-a! Tako je, sve planove za razvoj i građenje u najelitnijem dijelu Sarajeva koje ima najveću tržišnu vrijednost, odobravaće u centrali HDZ-a!”, napisao je predsjednik NiP-a.

PROČITAJTE  Konaković stao u odbranu Forte: Razlika je između seljaka i papka. SDA i njeni sateliti ponovo lažu i brukaju se

On je istakao kako je odluka donesena na sjednici 02.11.2020. godine, a u Službenim novinama objavljena tek u januaru.

“Ova je čekala zvanične rezultate izbora. (Rezultati potvrdili da se SDA ne pita više u ovim opštinama). I još jedna važna stvar, iz ove Komisije su izbačena dva strana člana, ostali su samo SDA-HDZ-SNSD, tri člana. Komisijom trenutno predsjedava Faruk Kapidžić (nije bio član kad je sporna odluka donesena). Mi ćemo, naravno, ovu neustavnu odluku oboriti i zaustaviti građevinsku mafiju u svojim nastojanjima”, zaključio je Konaković.

Na Raport smo pozvali Faruka Kapidžića, bivšeg SDA-ovog ministra prostornog uređenja i građenja KS, sad predsjedavajućeg Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Pitali smo ga da li je Konaković upravu, odnosno preuzima li HDZ sve konce gradnje u Sarajevu.

“Konaković nema pojma, on u sve uvlači politiku”, kaže Kapidžić.

PROČITAJTE  Novalić se u napadu naknadne pameti 'sjetio' da je ipak htio dati porodiljama po 1.000 KM. Konaković: Pritisak urodio plodom

Ako već nije politika, tražili smo da nam razjasni o čemu je riječ. Potvrđuje da odluka jeste donesena.

“I svima je jasno da je donosena sa dobrim razlogom ali neprecizno. I prije je Federalno ministarstvo to donosilo, samo su sad nacionalni spomenici objedinjeni u jednoj zoni. Međutim, kako ima zaštitni pojas, obuhvatio je mali dio Novog Sarajeva i veći dio Starog grada i Centra. Mi radimo sad na dopuni odnosno izmjeni toga”, kaže Kapidžić.

On pojašnjava kako su prije nacionalni spomenici pod zaštitom bili rascjepkani.

“Sad je recimo Katedrala i Štrosmajerova pod jednim, dok su prije bila dva spomenika. Jer je lakše kad su objedinjeni. Međutim, samo Federalno ministarstvo, to koje drži HDZ, je izjavilo da nema kapaciteta i da se to vrati. To je jedna praktična odluka”, navodi Kapdiždić.

“Konakovići i Vladi KS sad pravi problem što to sve Komisija sad radi, odnosno ja. Ako sam mogao zaustavlati SDA, mogu i njih zaustaviti da prekopaju grad, što imaju u planu”, zaključio je Kapdižić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare