Politika

Hladan tuš: Cvijanović dobila odgovor od prvog čovjeka UN u vezi imenovanja Schmidta

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres preko Misije BiH odgovorio je članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željki Cvijanović da je Vijeće za implementaciju mira jedino relevantno tijelo za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH.

Naime, 11. jula je u Ured generalnog sekretara dostavljeno pismo Željke Cvijanović, tadašnje predsjedavajuće Predsjedništva BiH, u kojem je zatražila da se iz UN dostave relevantni dokumenti od značaja za BiH, odnosno odluku Vijeća sigurnosti o imenovanju njemačkog diplomate Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika u BiH u skladu sa Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir, Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

Prvi čovjek UN Antonio Guterres odgovorio je, preko Misije BiH Željki Cvijanović:

"UN nije potpisnik Daytonskog sporazuma niti je UN član PIC-a, odnosno Vijeća za implementaciju mira – jedinog relevatnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH" navodi se u Guterresovom odgovoru, koji je objavio novinar Ivica Puljić na svom Twitter nalogu.

Napomenuli su i na to da su dokumenti Vijeća sigurnosti UN javnosti na raspolaganju na Službenom dokumentacijskom sistemu UN te da Sekretarijat Ujedinjenih naroda ostaje posvećen potpori Bosni i Hercegovini na njenom putu ka održivom miru i razvoju.

"Nadamo se da ćemo i ubuduće nastaviti saradnju sa svim elementima u državi koji vode tom cilju", dodali su.