Magazin

Hladni pas: Brzinski njemački kolač od čokolade i keksa koji se ne peče

Kada kažete „hladni pas“ ili kalter hunda mnogi Nijemci se prisjete omiljenog jela iz djetinjstva. Hladni pas nema veze s hrenovkama

Kada kažete „hladni pas“ ili kalter hunda mnogi Nijemci se prisjete omiljenog jela iz djetinjstva. Bez obzira na to što ime djelomično dijeli s omiljenom brzom hranom, hladni pas nema veze s hrenovkama. Pa niti sendvičima.

Radi se o popularnom desertu za koji nije potrebno previše sastojaka niti vremena. Superčokoladan i zasitan kolač nije potrebno peći. Tek složiti redove keksa i kreme, staviti u frižider i narezati ga kad se stisne pa pričekati aplauz. Kad je riječ o odabiru keksa poslužiti mogu obični, s maslacem, poput primjerice Leibniza ili Petit Beurrera, a finom okusu pridonijet će i kvalitetna čokolada.

Sastojci za kolač hladni pas:

  • 200 g keksa s maslacem
  • 150 g tamne čokolade
  • 450 g mliječne čokolade
  • 150 grama kokosovog ulja
  • 1 šoljica vrhnja za šlag
  • 2 kašikice ekstrakta vanilije
  • 3 kašike šećera
  • 2 kašike ruma (prema želji)

Priprema:

  1. Kalup za kolače obložite aluminijskom folijom. Čokoladu izlomite na male komadiće. Čokoladu i kokosovu mast otopite zajedno u srednjem loncu na laganoj vatri, neprestano miješajući. Zatim dodajte vrhnje, šećer i vaniliju pa miješajte dok smjesa ne postane glatka. Prema želji ulijte rum i promiješajte.
  2. Kalup premažite tankim slojem čokolade pa premažite tanak sloj čokolade na dno posude. Slažite kekse na dno pazeći da ne dodiruju bočne stranice. Premažite čokoladnom kremom pa složite novi red keksa. Nastavite dok ne potrošite sastojke tako da završite čokoladnim slojem.
  3. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 3 sata. Prebacite na tanjir za posluživanje i narežite kolač.