Baš vam je došla želja za sendvičem, ali pokušavate joj se oduprijeti. Odlučili ste, naime, da neko vrijeme nećete jesti hljeb. I karakter ste. Ali s druge strane, ma baš biste s guštom pojeli dobar sendvič.
Nemojte se mučiti jer rješenje postoji. Umjesto klasičnog hljeba iz pekare, za senvdič iskoristite proteinski hljeb pun zdravih sastojaka. Ispecite ga sami, a recept je jednostavan i prikladan čak i za početnike.
Svidjet će vam se toliko da ćete ga peći na sedmičnoj bazi, a vaša ljubav prema sendvičima više neće imati pogubne posljedice po vitku liniju. Još kad biste umjesto salame i majoneze koristili zdrave namaze poput humusa, koji komadić hrskavog povrća i dobar domaći sir… u tom bismo vam slučaju mirne duše mogli preporučiti da ih jedete bar jednom dnevno.
Sastojci
- 500 g svježeg sira
- 100 g zobenih pahuljica
- 50 g suncokretovih sjemenki
- 50 g sjemenki tikve
- 5 jaja
- 3 kašičice lana
- 1 kašičica praška za pecivo
- so
Priprema
Razbijte jaja, pomiješajte ih sa solju i dodajte im sir. Dobro izmiješajte, dodajte prašak za pecivo i sjemenke. Lan prethodno možete samljeti jer je u tom obliku bolje iskoristiv.
Smjesu istresite u kalup za torte promjera 24 centimetra obložen papirom za pečenje, po želji površinu pospite sjemenkama, ali pazite da je ne prekriju u predebelom sloju.
Pecite na 180 stepeni oko sat vremena. Pomoću čačkalice provjerite je li hljeb pečen. Pričekajte da se malo ohladi prije rezanja kako se ne bi puno mrvio.