zdrav i ukusan

Hljeb koji ne deblja i garantuje dugotrajnu sitost napravite ćete za pet minuta: Ne sadrži brašno, a sastav mu je moćan

Baš vam je došla želja za sendvičem, ali pokušavate joj se oduprijeti. Odlučili ste, naime, da neko vrijeme nećete jesti hljeb. I karakter ste. Ali s druge strane, ma baš biste s guštom pojeli dobar sendvič.

Nemojte se mučiti jer rješenje postoji. Umjesto klasičnog hljeba iz pekare, za senvdič iskoristite proteinski hljeb pun zdravih sastojaka. Ispecite ga sami, a recept je jednostavan i prikladan čak i za početnike.

Svidjet će vam se toliko da ćete ga peći na sedmičnoj bazi, a vaša ljubav prema sendvičima više neće imati pogubne posljedice po vitku liniju. Još kad biste umjesto salame i majoneze koristili zdrave namaze poput humusa, koji komadić hrskavog povrća i dobar domaći sir… u tom bismo vam slučaju mirne duše mogli preporučiti da ih jedete bar jednom dnevno.

Sastojci

  • 500 g svježeg sira
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 50 g suncokretovih sjemenki
  • 50 g sjemenki tikve
  • 5 jaja
  • 3 kašičice lana
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • so

Priprema

Razbijte jaja, pomiješajte ih sa solju i dodajte im sir. Dobro izmiješajte, dodajte prašak za pecivo i sjemenke. Lan prethodno možete samljeti jer je u tom obliku bolje iskoristiv.

Smjesu istresite u kalup za torte promjera 24 centimetra obložen papirom za pečenje, po želji površinu pospite sjemenkama, ali pazite da je ne prekriju u predebelom sloju.

Pecite na 180 stepeni oko sat vremena. Pomoću čačkalice provjerite je li hljeb pečen. Pričekajte da se malo ohladi prije rezanja kako se ne bi puno mrvio.