Recepti

Hljeb sa bijelim lukom – idealan za doručak

Hljeb je namirnica koja je neizostavna u našoj kuhinji. U svaki obrok se slaže, a posebno je drag i ukusan ako ga sami napravite.

Ovdje je recept o domaćem hljebu sa bijelim lukom na koji nikako nećete ostati imuni.

Sastojci:

550 g brašna

100 ml tople vode

100 ml mlijeka

1 kašičica suvog kvasca

1 kapičica soli

1 kašika šećera

1 kašika otopljenog putera

Za preliv:

4 kašike otopljenog putera

2 čena bijelog luka

malo soli

malo sjeckanog peršuna

Priprema:

U toplu vodu sipajte šećer i kvasac, promješajte i ostavite da odstoji do 10 minuta, da se kvasac aktivira i dok tečnost ne postane pjenasta. Potom dodajte otopljeni puter, mlijeko i so pa postepeno dodajte brašno i mjesite rukom.

Biće potrebno oko 10 minuta da se tijesto formira, sve dok se ne odvoji od zidova posude. Kada se tijesto formira, od njega formirajte jufkice željene veličine.

U manjoj posudi pomješajte puter, so, sitno sjeckani peršun i bijeli luk. Svaku formiranu jufkicu umačite u smjesu sa puterom i bijelim lukom i ređajte ih u tepsiju koju ste prethodno podmazali. Možete ih ređati i jednu na drugu ukoliko nestane mjesta u tepsiji, pa pokrijte krpom i ostavite oko sat vremena da se tijesto udvostruči.

Stavite hljeb da se peče na 180 stepeno oko 30 minuta ili sve dok ne porumeni. Kada hljeb bude gotov, izvadite ga iz rerne i prelijte prelivom ukoliko vam je ostao.