kontroverzni biznismen

Hoće li Federalni parlament dati saglasnost Ljiljanku Palcu da gradi dvije solarne elektrane kod Mostara

Palac  je poduzeo niz aktivnosti na dobijanju neophodnih dozvola za  elektrane i na kantonalnom i na federalnom nivou

 Pred Zastupničkim domom Parlamenta FBH na sjednici 28. maja naći  će se i informacija Vlade FBiH o aktivnostima u postupku izdavanja Energetske dozvole za izgradnju fotonaponskih  elektrana ,,Lena 1" i „Lena 2“  koje u Mostaru namjerava graditi  privredno društvo Solar Lena d.o.o. Grude , o čemu će se federalni parlamentarci i izjašnjavati. 

Riječ je o kompaniji Liljanka Palaca, kontroverznog hercegovačkog biznismena koji solarne elektrane namjerava graditi na mostarskim lokalitetima Miljkovići i Polog.  Ljiljanko Palac godinama se dovodi u vezu s vrhom HDZBiH, kao i sa Zdravkom Mamićem, bjeguncem od hrvatskog pravosuđa, a navodno je Palac povezan i s nekim od najvažnijih ljudi u bh. pravosuđu. 

Bio posrednik između Debevca i Mamića 

Posljednji put Palac se našao u žiži javnosti kada je saslušan u Tužilaštvu BiH kao svjedok u predmetu protiv Ranka Debevca, bivšeg predsjednika Suda BiH i Osmana Mehmedagića Osmice, nekadašnjeg direktora OSA-e BiH koji su osumnjičeni za teške zloupotrebe položaja, zbog čega su i bili uhapšeni u decembru prošle godine, te  su u pritvoru proveli oko tri mjeseca. 

Navodno je Palac bio veza između Debevca i Mamića, te je posredovao u uručenju sata Debevcu vrijednog oko 15.000 eura kao poklon od Mamića.

Inače, Vlada Federacije BiH u februaru ove godine usvojila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju ovih fotonaponskih elektrana u režiji Ljiljanka Palaca.

Tada je data i prethodna saglasnost tom ministarstvu u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju ovih solarnih elektrana instalisane  snage po 75 MW i odobrene snage priključenja po 75 MW.

Traži finansijere, s dozvolama mu dobro ide

Za fotonaponsku elektranu  “Lena 1” planirana je godišnja proizvodnja električne energije  od 101.731 MWh, a za FNE “Lena 2” proizvodnja  104.256 MWh.

Zemljište na kojem Palac  planira graditi elektranu „Lena 1 „ je u vlasništvu države, a firma Ljiljanka Palaca na tom zemljištu već ima koncesiju dobijenu od Vlade HNK-a i Solar Lena d.o.o. je nositelj koncesijskog prava za izgradnju i korištenje  elektrane.

Privredno društvo "Solar Lena" d.o.o. Grude obavezalo se ugovorom o koncesiji uplaćivati u budžet Hercegovačko-neretvanskog kantona iznos od dva posto  od ukupne godišnje vrijednosti proizvedene električne energije. 

Nije navedeno na koliko godina je Palac dobio koncesiju, ali je istaknuto da je njegova firma obavezna platiti jednokratnu koncesijsku naknadu u iznosu od 237.520,28 KM u budžet HNK. 

Navodi se i da će razvoj fotonaponskih elektrana na lokaciji Grada Mostara biti od općeg značaja za lokalnu i regionalnu zajednicu u smislu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora uz smanjenu emisiju stakleničkih plinova.

Iz informacije je vidljivo da je Palac poduzeo niz aktivnosti na dobijanju neophodnih dozvola za fotonaponske elektrane i na kantonalnom i na federalnom nivou, te da mu je do sada očigledno „s papirologijom“ i našom administracijom, kada su u pitanju dozvole i saglasnosti, za razliku od većine poduzetnika, išlo dosta brzo i uspješno. 

Hoće li projekti Ljiljanka Palaca dobiti prešutnu saglasnost i u Federalnom parlamentu, znat ćemo brzo, a sudeći prema informaciji koja će se naći pred parlamentarcima Palac planira  i pregovore s komercijalnim bankama o finansiranju projekata. 

Finansijeri će mu očigledno biti neophodni, jer je firma Ljiljanka Palaca „Solar Lena“ d.o.o. Grude prošle godine, prema podacima portala Akta. ba ostvarila prihod od samo 3.500 KM. 

U firmi Solar Lena d.o.o. Grude zaposlen samo Palac kao direktor, dok drugih zaposlenih nema.