Zdravlje

Hrana kojom počinjemo dan uništava organizam

​Iako su mnogima prvi i najčešći izbor kada treba da se doručkuje, stručnjaci smatraju da kaše, voćne jogurte i peciva treba izbjegavati iz zdravstvenih razloga.

Kaša

Ovakva "minut" jela spadaju među najpopularniji izbor za doručak, što je i razumljivo.

Međutim, musli i ovsene kaše često su prepune praznih kalorija i šećera, poput peciva.

Takođe, mnogi proizvođači dodaju u ove proizvode glukozno-fruktozni sirup, što je znatno lošija opcija od bijelog šećera.

Ukoliko ih konzumirate, zamijenite ih s onim od cijelog zrna.

Industrijski voćni jogurti su prepuni masti i šećera i nemaju mnogo hranljivih sastojaka.

Zato radije napravite sami smuti kod kuće od običnog jogurta, banane i drugog sezonskog voća koje volite.

U ovaj miks možete ubaciti i nekoliko kašika ovsenih pahuljica.

Pecivo

Pecivo sadrži energiju koja brzo uđe u krvotok, pa se isto tako brzo i potroši. Pored toga ima veoma malo nutritivnih vrijednosti, a mnogo "praznih" kalorija. Sastojci u pekarskim proizvodima naglo će podići nivo šećera u organizmu, što će dovesti do pada energije u toku radnog dana.

Stoga, umjesto peciva za doručak izaberite hljeb od cijelog zrna, prenosi B92.