Vijesti

Hrvatska bi 1. januara trebala ući i Schengenski prostor. Što to znači za građane BiH?

Nakon što je Evropski parlament podržao ulazak Republike Hrvatske u Schengenski prostor, preostalo je još da Evropsko vijeće početkom decembra potvrdi tu odluku.

Ranije je Vijeće EU-a predložilo da se od 1. januara 2023. ukinu granične kontrole na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama sa zemljama šengenskog prostora. Od 26. marta sljedeće godine to bi se primjenjivalo i na aerodromima.

Schengenski prostor: Više od 400 miliuna ljudi

Time će Hrvatska ući u zajednički prostor kojim se slobodno kreće više od 400 miliuna ljudi.

Ulazak Hrvatske u šengenski prostor trebao bi rezultirati strožijim kontrolama na graničnim prijelazima prema Bosni i Hercegovini.

Kako su Feni kazali iz Granične policije BiH, o eventualnim promjenama režima prelaska granice odlučivat će institucije Republike Hrvatske.

„Iz dosadašnjeg iskustva, kada govorimo o šengenskom prostoru gdje putuju državljani BiH, to je svakodnevica (Slovenija, Mađarska, itd.).

Uspješna saradnja

Sama činjenica da sada ispunjavaju uvjete ulaska u navedene zemlje, ukazuje da će pod istim uvjetima moći putovati i u Republiku Hrvatsku nakon njenog pristupanja Schengenu.

Pri tome svakako treba imati u vidu mogućnost naknadnih izmjena režima i uvjeta ulaska u zemlje Schengena”, naveli su u svom odgovoru iz Granične policije BiH.

Iz agencije navode kako će pristupanje Hrvatske Schengenu doprinijeti većem stepenu zaštite vanjskih granica. Samim tim i zajedničke međudržavne granice.

„Kroz različite vidove dosadašnje uspješne saradnje uvjerili smo se da su u navedenoj zemlji u prethodnim godinama uloženi značajni napori u oblasti zaštite granice.

Samo pristupanje Schengenu bi bila potvrda ispunjenosti svih kriterija. Samim tim i potvrda veoma visoke razine sigurnosti vanjskih granica u navedenoj zemlji.

To je posebno značajno u oblasti suzbijanja svih vidova prekograničnog kriminala. Također i sprečavanja nezakonitih prelazaka”, saopćili su iz Granične policije BiH.

Naknada u iznosu od sedam eura

Do novih promjena u prelasku granice doći će nakon što se uvede Evropski sistem za putne informacije i odobrenja (ETIAS). Početak njegove primjene do sada je nekoliko puta odgađan. Novi datum je novembar 2023. godine.

Kako su ranije Feni kazali iz Ambasade EU u Sarajevu, kada ETIAS zaživi u praksi državljani trećih zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u zemlje Schengena (među kojima su i državljani BiH) trebat će prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja web stranice ili mobilne aplikacije ETIAS-a.

Za to će se plaćati naknada u iznosu od sedam eura. Nakon toga slijedi automatski proces procjene. Očekuje se da će 95 posto podnesenih zahtjeva biti automatski odobreno u roku od nekoliko minuta.

Prijava na aplikaciju ne bi trebalo trajati duže od 10 minuta. Ne bi trebala zahtijevati nikakvu dokumentaciju osim putne isprave (pasoš ili drugi ekvivalentan dokument).Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare