Hrvatska ulazi u Šengen od 1. januara
Region

Hrvatska ulazi u Šengen od 1. januara. Ukidaju se rampe na granicama

Ministri unutarašnjih poslova država članica EU i šengenskog prostora donijeli su danas u Briselu konačnu odluku. Hrvatska ulazi u Šengen od 1. januara 2023. i postaje punopravna članica, javlja Index.

O Hrvatskoj se glasalo pojedinačno. O Bugarskoj i Rumuniji glasat će se zasebno i očekuje se da će Austrija na te zemlje staviti veto.

Hrvatska tako postaje 27. članica Šengenskog prostora

Kako je najavio MUP-ov načelnik za granice Zoran Ničeno, 1. januara će se ukloniti rampe na granicama sa Slovenijom i Mađarskom i prometovat će se nesmetano, kao i u željezničkom prometu te u pomorskom prometu prema Italiji.

Šengenski prostor obuhvaća 26 članica – 22 države članice Evropske unije te Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn. Od članica EU izvan tog kluba su Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Kipar te Irska koja želi sama upravljati svojim graničnim prostorom s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Hrvatska ulazi u Šengen i tako bi od početka 2023. trebala čuvati najdužu vanjsku granicu EU-a. Ubrzat će se prelazak granice sa Slovenijom, a potencijalno će se postrožiti kontrole s BiH, Srbijom te Crnom Gorom.

Što se tiče građana BiH, oni koji imaju državljanstvo Hrvatske, ova odluka olakšat će im prolazak. S druge strane, moguće je pooštravanje kontrola, jer će to EU sigurno tražiti zbog migranata. Ipak, olakšavajuća činjenica jeste da kada pređete granicu sa Hrvatskom, dalje u EU putujete bez zaustavljanja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare