Legenda o tome kako je nastala najpopularnija grickalica na svijetu vraća nas u 1853. godinu.
Na jučerašnji dan, 24. augusta, američki kuhar George Crum Speck ispekao je prvi čips u restoranu Moon's Lake House, nedaleko od Saratoga Springsa (New York) i to iz osvete!
Priča ide tako da je kuhara naljutio gost koji se potužio da mu je pečeni krompir predebelo narezan. Gerorge je bijesno jurnuo u kuhinju i narezao krompir što je moguće tanje. Zatim ga je pržio do iznemoglosti i svojski posolio, prenosi Dnevnik.hr.
Na Crumovo iznenađenje gost se oduševio jelom i odmah naručio još jednu porciju.
Priča u koju se dugo vjerovalo kasnije se pokazala netačnom jer su pronađeni raniji recepti za tanko rezani prženi krompir, ali Crum je već pokupio slavu i upisao se u historiju.
U međuvremenu je Crumova sestra, Kate Wicks, obznanila svijetu da je ona prava izumiteljica čipsa, objasnivši slučaj kada joj je tanka kriška krompira upala u vruće ulje.
Navodno ga je kušao i Crum, kojem se jako svidio.
Njena osmrtnica, objavljena u The Saratogianu 1924. godine, glasila je:
"Sestra Georgea Cruma, gđa Catherine Wicks, umrla je u dobi od 102 godine. Bila je kuharica u Moon's Lake House. Ona je prva izumila i ispekla poznati Saratoga čips".
Crumov čips ostao je lokalna delicija sve do 1920-ih kada je prodavač i poduzetnik Herman Lay krenuo na jug i ponudio svoj čips.
Crumovo nasljeđe uskoro je postalo predmet masovne proizvodnje i distribucije.