Životni stil

I slane i slatke: Recept za najmekše kiflice koje uvijek uspiju

Recept za najmekše kiflice u tanjiru na crvenoj podlozi

Ako ste u potrazi za receptom koji vam neće zadavati previše muke, a u čijem ćete rezultatu guštati, uvijek dobra opcija su - kiflice. Recept za najmekše kiflice koje uvijek uspiju na svom je blogu objavila Nataša Pralica. Radi o najmekšim kiflicama koje je pravila puno puta i koje će nastaviti pripremati za sve prilike koje joj se ukažu.

U receptu je super što je tijesto zahvalno i što uvijek uspije. Osim toga, ne trebate čekati da se tijesto digne da bi ga mogli valjati jer se taj dio odradi kad su kiflice gotove i u posudi za pečenje.

Nakon pečenja, kiflice pokrijte krpom i ostaviti da odstoje jer tako dobiju dodatnu mekoću.

Kiflice možete puniti s čim god želite. Ako se odlučite za slanu varijantu tada koristite jednu kašičicu šećera i jednu i po kašičicu soli. Prije pečenja slane kiflice možete posuti susamom.

A sad evo i recepta za verziju kiflica punjenu eurokremom.

Sastojci za tijesto

250 ml mlakog mlijeka
3 kašičice šećera
1 kockica svježeg kvasca
500 grama brašna
100 ml ulja
1 kašičica soli
1 žumance

Nadjev

eurokrem (po želji možete koristiti mljevene orahe, sir, pekmez…)

Premaz

1 žumance
malo mlijeka

Ostalo

šećer u prahu za posipati

Priprema mekanih kiflica

U mlako mlijeko izmrvite svježi kvasac, dodajte šećer i sve pomiješajte.

Dio brašna dodajte u posudu, te napravite udubinu.

Nastavite dodavati pripremljeni kvasac, ulje, so, žumance i sve sjedinite kuhačom.

Postepeno dodajte ostatak brašna i mijesite rukama.

Od tijesta napravite valjak te ga podijelite na tri jednaka dijela.

Od svakog dijela napravite lopticu.

Odmah krenite s valjanjem tijesta. Razvucite ga u krug.

Podijelite ga na osam dijelova.

Na sredinu šireg dijela tijesta pomoću dvije kašičice nanesite eurokrem.

Krajeve šireg dijela preklopite. Tako nadjev neće curiti i automatski ćete dobiti širinu kiflice.

Tijesto preklopite preko nadjeva i nastavite ga rolati. Uži dio tijesta lagano povlačite dok rolate kiflicu.
Ponovite postupak sa preostalim lopticama.

Slažite kiflice na masni papir kojeg ste postavili u tepsiju. Razmaknite ih jer će se napuhati
Pokrijte ih krpom i ostavite da odstoje oko 45 minuta.

Viljuškom umutite žumance, dodajte malo mlijeka i premažite svaku kiflicu.

Stavite ih peći u zagrijanu rernu na 180 stepeni oko 20 minuta.

Pečene kiflice pokrijte krpom i ostavite ih da se hlade. Tako pokrivene dodatno će omekšati.

Pospite kiflice šećerom u prahu te ih poslužite.