Ako ste u potrazi za receptom koji vam neće zadavati previše muke, a u čijem ćete rezultatu guštati, uvijek dobra opcija su - kiflice. Recept za najmekše kiflice koje uvijek uspiju na svom je blogu objavila Nataša Pralica. Radi o najmekšim kiflicama koje je pravila puno puta i koje će nastaviti pripremati za sve prilike koje joj se ukažu.
U receptu je super što je tijesto zahvalno i što uvijek uspije. Osim toga, ne trebate čekati da se tijesto digne da bi ga mogli valjati jer se taj dio odradi kad su kiflice gotove i u posudi za pečenje.
Nakon pečenja, kiflice pokrijte krpom i ostaviti da odstoje jer tako dobiju dodatnu mekoću.
Kiflice možete puniti s čim god želite. Ako se odlučite za slanu varijantu tada koristite jednu kašičicu šećera i jednu i po kašičicu soli. Prije pečenja slane kiflice možete posuti susamom.
A sad evo i recepta za verziju kiflica punjenu eurokremom.
Sastojci za tijesto
250 ml mlakog mlijeka
3 kašičice šećera
1 kockica svježeg kvasca
500 grama brašna
100 ml ulja
1 kašičica soli
1 žumance
Nadjev
eurokrem (po želji možete koristiti mljevene orahe, sir, pekmez…)
Premaz
1 žumance
malo mlijeka
Ostalo
šećer u prahu za posipati
Priprema mekanih kiflica
U mlako mlijeko izmrvite svježi kvasac, dodajte šećer i sve pomiješajte.
Dio brašna dodajte u posudu, te napravite udubinu.
Nastavite dodavati pripremljeni kvasac, ulje, so, žumance i sve sjedinite kuhačom.
Postepeno dodajte ostatak brašna i mijesite rukama.
Od tijesta napravite valjak te ga podijelite na tri jednaka dijela.
Od svakog dijela napravite lopticu.
Odmah krenite s valjanjem tijesta. Razvucite ga u krug.
Podijelite ga na osam dijelova.
Na sredinu šireg dijela tijesta pomoću dvije kašičice nanesite eurokrem.
Krajeve šireg dijela preklopite. Tako nadjev neće curiti i automatski ćete dobiti širinu kiflice.
Tijesto preklopite preko nadjeva i nastavite ga rolati. Uži dio tijesta lagano povlačite dok rolate kiflicu.
Ponovite postupak sa preostalim lopticama.
Slažite kiflice na masni papir kojeg ste postavili u tepsiju. Razmaknite ih jer će se napuhati
Pokrijte ih krpom i ostavite da odstoje oko 45 minuta.
Viljuškom umutite žumance, dodajte malo mlijeka i premažite svaku kiflicu.
Stavite ih peći u zagrijanu rernu na 180 stepeni oko 20 minuta.
Pečene kiflice pokrijte krpom i ostavite ih da se hlade. Tako pokrivene dodatno će omekšati.
Pospite kiflice šećerom u prahu te ih poslužite.