proces stoljeća

Ide li Trump u zatvor? Porota se povukla, poznato kada bi trebali objaviti odluku

Dvanaest Njujorčana koji čine porotu u krivičnom procesu, koji mnogi zovu proces stoljeća, protiv bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa poslani su na vijećanje.

Raspravljat će o svakoj od 34 tačke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije prvog stepena koje je tužiteljstvo podiglo protiv Trumpa u slučaju tajne isplate novca nekadašnjoj zvijezdi filmova za odrasle Stormy Daniels.

Jednoglasna odluka

Oni će se vratiti s presudom ako i kada donesu jednoglasnu odluku.

Sudija Juan Merchan prije povlačenja porote prenio je upute porotnicima na sudu u New Yorku.

"Trebali biste razgovarati o dokazima i međusobno se savjetovati, slušati jedni druge", rekao je on.

Podsjeća ih da svaka odluka mora biti jednoglasna.

"Ne biste se trebali odreći fer razmatranja dokaza samo zato što želite da se suđenje završi", poruičio je Merchan.

Nakon što donese odluku, porota u punom sastavu će se vratiti u sudnicu. Potom će se tražiti od porote da se izjasni po svakoj od tačaka optužnice.

Merchan je podsjetio 12 porotnika da ne smiju napuštati prostoriju tokom vijećanja te da moraju predati sve mobilne telefone.

Plan je, kaže, da žiri vijeća do 16.30 po lokalnom vremenu (22.30 po našem), a raspored će se prilagoditi ako im bude potrebno više vremena.

"Dok Merchan daje upute, Trump je zauzeo svoju uobičajenu pozu, sa zatvorenim očima i lagano zabačenom glavom", prenosi Sky News.

Dva elementa

Za prvu od 34 tačke optužnice, sudija je podsjetio porotu da, kako bi optuženika proglasili krivim, moraju dokazati izvan razumne sumnje dva elementa.

Prvi je da je 14. februara 2017. ili približno tog datuma, u New Yorku i drugdje, okrivljenik lično ili u dogovoru s drugom osobom ili osobama napravio lažne evidencije poslovnih knjiga svoje kompanije (isplata za Michaela Cohena, tadašnjeg Trumpovog advokata, koji je prethodno platio 130.000 dolara Daniels za šutnju o navodnoj aferi s Trumpom).

Drugi element o kojem se porota mora izjasniti je da li je Trump to učinio s namjerom prevare, odnosno namjerom da počini drugo krivično djelo ili pomogne u njegovom činjenju.

Sve 34 optužbe protiv Trumpa odnose se na lažiranje poslovne dokumentacije.

Također, Merchan je rekao poroti da mora biti jednoglasna ako proglasi Trumpa krivim za urotu za utjecaj na predsjedničke izbore 2016. nezakonitim sredstvima.

Podsjeća porotnike da je njihova uloga u ovom slučaju jednostavno ispitati dokaze i odlučiti je li optuženik kriv ili ne.

"Ako bude osuđujuće presude, moja će odgovornost biti izreći primjerenu kaznu", kaže Merchan koji će, u slučaju osude, imati mogućnost da bivšeg predsjednika SAD pošalje u zatvor.

"Svi zaključci moraju se izvoditi korištenjem logike, a ne nagađanja", kaže Merchan.