U posljednje vrijeme ljudi puno raspravljaju o tome što ide u francusku salatu. Neki kažu da u nju idu jabuke, drugi parizer, ali čini se da većina nije sigurna. Često se miješaju francuska i ruska salata, a čak i naziv "francuska salata" nije tačan.
Ako pitate Francuze, možda neće znati o kakvoj salati govorite jer oni imaju nešto slično što nazivaju "makedonska salata". To je mješavina povrća narezanog na kockice, često s graškom, mrkvom, repom i majonezom, a postoji i varijanta ovog jela koja se služi topla.
Za francusku salatu se misli da bi mogla biti slična makedonskoj ili ruskoj salati, a još jedna zanimljivost je da je francusku salatu zapravo osmislio kuhar Lucien Olivier koji je bio Rus s belgijskim korijenima, a ne Francuz.
Recept je nastao u Moskvi 1860. godine i to u poznatom restoranu Hermitage gdje ju je Olivier pripremio u tajnosti, a njezin izvorni recept krije jedinstvenu kombinaciju sastojaka kao što su teleći jezik, kavijar, hrskava zelena salata, sočni jastog, aromatične kapare, svježi krastavci, tvrdo kuhana jaje i delikatno zrnje soje.