Za francusku salatu se kaže kako je nastala iz ruske salate, odnosno da je njezina skromnija i pojednostavljena verzija.
Ruska salata obično sadrži egzotične sastojke poput kavijara, jastoga, kapara i dimljenog mesa, dok je francuska salata njena skromnija verzija prilagođena srednjoeuropskim okusima.
Ova je ruska salata također prilagođena našim prostorima.
Priprema
Skuhajte povrće i jaja
Stavite kuhati povrće, pa ga kuhanog narežite na sitne kockice (krompir i mrkvu). Skuhajte i jaja.
Nasjeckajte ostale sastojke
Nasjeckajte kisele krastavce, kuhana jaja i meso.
Pomiješajte sve sastojke
U velikoj zdjeli pomiješajte narezano povrće, grašak, krastavce, jaja i šunku. Dodajte majonezu (i kiselo vrhnje, ako koristite), te pažljivo promiješajte. Dodajte sol i biber, te sok limuna i senf. Salatu ohladite prije posluživanja.