Politika

Ima li Dodik para da primi sve Srbe zaposlene u državnim institucijama?

Milorad Dodik prosječna plaća u RS, plaće

Jedna od tačaka nacrta zajedničke izjave stranaka iz RS govori i o prelasku uposlenika iz državnih u entitetske (para)institucije.

Naime, Milorad Dodik okupio je jučer skoro sve stranke iz RS kako bi napravio odgovor na zajedničku izjavu probosanskih stranaka o državnoj imovini.

Rezultat je nacrt radikalne izjave sa 21 tačkom u kojoj se navode smjernice za djelovanje odnosno 'osamostaljivanje RS unutar granica BiH'.

I jedna od tačaka je i to da Vlada RS pripremi rebalans budžeta kako bi se osigurala sredstva za plaće uposlenika koji pređu iz državnih u entitetske institucije. Dodik je dao primjer Agencije za lijekove BiH, koja je po njemu nelegalna, i pozvao faktički ljude da pređu u entitetsku koja je neustavna.

Sve ovo dešava se u trenutku kada RS treba da dobije prvu fakturu ogromnog zaduženja na Bečkoj berzi, a rata je oko 300 miliona KM. I to je tek prva.

Ima li, dakle, Dodik para za ove avanture i koliko je Srba uopće zaposleno?

Opozicija u RS i ekonosski eksperti već mjesecima upozoravaju na to da će se RS naći u ogromnom problemima ovih mjesecima, a posebno krajem godine kada na napaltu dolazi milijarda KM zaduženja.

Svi su složni da se Dodik panično bori za imovinu jer mu ona omogućuje daljnje zaduživanje i stavljanje RS po hipoteku.

Šemsudin Mehmedović je nedavno objavio podatke o nacionalnoj strukturu zaposlenih u institucijama BiH. I skoro 4.000 je Srba, tačnije 3.785.

Ukoliko bi svi poslušali Dodikov zov sirene to bi bilo višemilionsko opterećenje za budžet RS, a pitanje je koliko dugo on to može izdržati.

I sam Dodik je toga svjestan. Zato je jučer tišim glasom, nakon gromoglasne najave, kazao kako će proces ići sukcesivno. Dakle, dio po dio. To govori o neizvijesnosti takvog poteza i pitanje je hoće li na to pristati oni koji žive od plaće iz državnih institucija.