Hrana koju konzumiramo igra ključnu ulogu u reguliranju našeg metabolizma, procesa kojim naše tijelo pretvara ono što jedemo i pijemo u energiju. Metabolizam koji dobro funkcionira neophodan je za održavanje zdrave tjelesne težine i razine energije.
Različiti fakotri utječu na brzinu metabolizma, uključujući dob, spol, genetiku i tjelesnu aktivnost, ali prehrana je aspekt koji se može kontrolirati. Određena hrana i začini mogu imati termogena svojstva koja prirodno pospješuju metabolizam, povećavajući sposobnost tijela da sagorijeva kalorije i učinkovitije koristi masti.
Začini se stoljećima koriste ne samo zbog svog okusa, već i zbog svojih ljekovitih svojstava. Suvremena istraživanja podupiru ideju da određeni začini mogu igrati ključnu ulogu u metaboličkom zdravlju.
Neki začini, poput cimeta i kajenskog papra, ne samo da su bogati antioksidansima i protuupalnim spojevima, već posjeduju i jedinstvena svojstva koja mogu pomoći u ubrzavanju metabolizma. Liječnica dr. Sarah Bonza otkrila je još dva takva začina.
Đumbir
"Jedan od začina za koji je utvrđeno da ima pozitivan učinak na metabolizam jest đumbir", kaže dr. Bonza za SheFinds. Đumbir sadrži gingerol, bioaktivni spoj s termogenim svojstvima koji može ubrzati metabolizam i potaknuti razgradnju masti.
Osim toga, đumbir doprinosi zdravoj probavi te može smanjiti nadutost i nelagodu. Dodavanjem đumbira, primjerice, u zobenu kašu, možemo uživati u okusu dok spojevi u začinu istovremeno pospješuju metabolizam i doprinose mršavljenju.
Kurkuma
Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim svojstvima, ali ima i metaboličke prednosti.
"Kurkuma ima spoj koji se zove kurkumin i ima protuupalna svojstva. Kurkumin također potencijalno može pomoći u regulaciji inzulinske rezistencije i sastavu masnog tkiva u tijelu, što je važno za metabolizam", napominje dr. Bonza.
Uključivanje kurkume u naše obroke može poboljšati okus i pomoći u regulaciji metabolizma.