Odbrojavamo zadnje sate 2022. godine. Dok čekamo ponoć evo nekoliko ideja i prijedloga za pića uz koja možete ući u novogodišnju noć. Bilo da ste obožavatelj voćnih okusa poput onoga slatkih brusnica i klementina, svježine narandže ili pak teksture likera od jaja, među receptima koje donosi BBC Good food možda ćete baš pronaći ideje za brze koktele koji će zasladiti najluđu noć u godini.
Poinsettia
Sastojci:
25 ml pića Triple sec
50 ml soka od brusnica
75 ml šampanjca ili prosecca
1 svježi lovorov list
Priprema
Ohladite Triple sec, sok od brusnice, šampanjac i čašu za martini. Kada postanu hladni izvadite iz frižidera
Izlijte Triple sec i sok od brusnica u ohlađenu čašu. Zatim polako dodajte šampanjac i ukrasite lovorovim listom.
Liker od jaja
Sastojci:
1 mahuna vanilije
4 jaja, odvojena
100 ml šećernog sirupa
100 ml slatkog vrhnja s 48% mliječne masti
500 ml punomasnog mlijeka
100-150 ml brandyja
led
Priprema
Razdijeljenu mahunu vanilije očišćenu od sjemenki stavite u veliku zdjelu. Dodajte žumanca i šećerni sirup, miksajte 2 do 3 minute dok smjesa ne izblijedi. Dodajte slatko vrhnje, mlijeko i brandy i ponovno miksajte. Prelijte u zdjelu za punč.
Pošto ste očistili mikser izmiksajte bjelanca u čistoj zdjeli do "soft peaks" stanja. Trećinu izmiksanih bjelanaca u zdjeli promiješajte sa smjesom od mlijeka i slatkog vrhnja, a zatim dodajte preostale izmiksane bjelance. Nježno miješajte dok liker od jaja ne postane gladak i lagan. Ohladite prije serviranja. Piće može stajati u frižideru jedan dan. Prije serviranja dodajte puno leda, lagano promiješajte i grabilicom prebacite u čaše.
Kum
Sastojci:
50 ml scotch viskija
25 ml amaretta
led
narandžina kora za ukras
Priprema
Ulijte viski i amaretto u čašu za pripremu koktela. Dodajte šaku leda. Zatim duguljastom žlicom miješajte dok čaša ne postane veoma hladna na dodir. Probajte tekućinu te dodajte led u "tumbler" čašu ili "rocks" čašu za žestoka pića.
Koktel izlite u čašu ispunjenu ledom. Dodajte traku narančine kore ili uredite rubove kore i zamotajte je oko ražnjića. Kratko je držite u toj formi, zatim otpustite i ubacite u piće.
Martini od klementine
Sastojci:
sok od šest klementina i dodatne dvije za serviranje
100 ml votke
100 ml Cointreaua
1 boca ohlađenog prosecca, Cave ili šampanjca
Priprema
Čaše za martini ili šampanjac stavite u zamrzivač. U vrču izmiješajte sok od klementina, votku i Cointreau, a potom piće stavite hladiti od 1 sata do 1 dana. Tanko narežite dvije klementine za ukras.
Pri serviranju ubacite krišku klementine u zaleđenu čašu. Čašu do pola ispunite ohlađenim pićem iz vrča. Naposljetku otvorite bocu pjenušavog pića te ga dodajte u čaše.