Imate li problema s pamćenjem, pogotovo kad želite zapamtiti nešto novo ili veću količinu informacija, nemojte posezati za kafom ili drugim stimulansima. Radije pojedite - wasabi.
Naime, naučnici sa Univerziteta Tohoku otkili su da wasabi, začin koji se najčešće konzumira uz sushi i najsličniji je hrenu ili gorušici, pozitivno djeluje na jačanje pamćenja.
Voditelj istraživanja, Rui Nouchi, vanredni profesor na Institutu za razvoj, starenje i rak, istaknuo je kako ga je iznenadila razina rezultata u studiji, ali i dodao kako se studija temelji na malom broju dobrovoljaca.
U istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients, Nouchi i njegove kolege podsjetili su kako su i ranija istraživanja pokazala zdravstvene prednosti konzumacije wasabija. No, rezultati koji su dobiveni u njihovoj studiji bili su zaista dramatični.
Pojašnjavaju kako je aktivni sastojak wasabija, spoj nazvan 6-MSITC, koji je moguće pronaći u tragovima i u drugim biljkama. Ovaj spoj ima jaka protuupalna i antioksidativna svojstva, što je vjerojatno zaslužno i za njegov utjecaj na pamćenje ispitanika.
U studiji su 72 dobrovoljca u dobi od 60 do 80 godina bila podijeljena u dvije grupe. Jedna grupa uzimala je 100 miligrama ekstrakta wasabija prije spavanja, a druga je dobivala placebo. Nakon tri mjeseca, grupa koja je uzimala wasabi primijetila je poboljšanje krakoročnog i dugoročnog pamćenja, a to je bilo potvrđeno i standardnim testovima. Njihovi su rezultati bili bolji za 18 posto.
Istraživači smatraju da je za to odgovoran 6-MSITC jer svojim djelovanjem smanjuje upalu i razinu oksidansa u hipokampusu, području mozga odgovornom za pamćenje.
U planu im je proširiti istraživanje i na druge dobne grupe ne bi li istražili, može li wasabi usporiti pad pamćenja kod pacijenata s demencijom.
No, prije nego što krenete naručivati wasabi po restoranima, imajte na umu da je tu biljku izuzetno teško uzgojiti, zbog čega ju u restoranima brze hrane najčešće zamjenjuju običnim hrenom obojenim u zeleno.