Borba protiv akni mnoge izluđuje. U moru savjeta, ponekad je teško prepoznati koji je djelotvoran.
U podcastu Science and Nutrition, dr. Justine Kluk rekla je da zapravo postoji veza između onoga što jedemo i stanja naše kože.
"Iako ih povezujemo s tinejdžerskim godinama, uobičajeno je da se akne pojave i u odrasloj dobi. Tada su često povezane s hormonalnim promjenama", rekla je dr. Kluk.
Prema dermatologinji, prilično je uobičajeno da žene u dvadesetima pate od akni, a one se ponovno mogu početi javljati i u tridesetima, četrdesetima i pedesetima.
"Bez obzira na dob, ljudi koji imaju prištiće mogu imati narušeno samopouzdanje. Problem je što ne znaju kako njegovati kožu", dodala je, a potom istaknula da postoji hrana koja bi mogla dovesti do akni, kao i ona koju trebamo jesti umjesto nje.
Ne savjetuje izbacivanje namirnica iz prehrane
Dr. Kluk tvrdi da rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog hljeba, tjestenine i krompira, izazivaju nagli skok šećera u krvi i oslobađanje hormona. Šećer i mliječni proizvodi također mogu utjecati na pojavu akni.
"Ne bih savjetovala izbacivanje bilo koje namirnice iz prehrane, već zdravije verzije hrane. Na primjer, umjesto bijele riže, kupite integralnu. Predlažem i dodavanje zdravih masti, proteina i vlakana. Savršeno je u redu povremeno uživati u poslasticama", napomenula je.
Za liječenje blagih akni savjetuje redovito umivanje lica, hidratantnu kremu, dok vitamin A, retinol i retinoide predlaže za smanjenje začepljenja pora i upale.
"Koristite samo jedan proizvod s aktivnim sastojcima u svojoj rutini njege kože i uvodite ga polako", zaključila je za The Sun.