Vijesti

Inicijativa za brendiranje banjalučkog ćevapa: Hoće li se čuveni specijalitet pridružiti livanjskom siru

banjalučkog ćevapa roštilj

Grad Banja Luka pokrenuo je inicijativu za brendiranje banjalučkog ćevapa. S tim u vezi održan je sastanak u Gradskoj upravi, kojem su pored predstavnika Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj, prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Tehnološkog fakulteta Banja Luka, Agencije za sigurnost hrane BiH, Veterinarski institut RS „Dr Vaso Butozan“, Poljoprivredni institut RS, Privredna komora RS, kao i predstavnici Udruženja „Horeka“, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Banja Luka.

Kako je rečeno, zaštićeni proizvod sa oznakom geografskog porijekla i tradicionalnih specijaliteta hrane, donosi brojne prednosti kako za njegove proizvođače i geografsko područje sa kojeg potječe, tako i za djelatnosti koje se vežu za njega sa posebnim osvrtom na turizam i turističku ponudu grada.

Tokom sastanka definisane su aktivnosti i procedure koje bi trebalo da budu provedene da bi se došlo do željenog cilja, te je između ostalog dogovoreno da u narednom periodu predstavnici udruženja „Horeka“, Privredne komore i Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj kontaktiraju mesare, roštiljnice i ugostitelje u cilju njihovog animiranja i uključivanja u ovaj proces.

Poručeno je kako su na listi zaštićenih proizvoda sa teritorije BiH svoje mjesto su već našli nevesinjski krompir, drvarski mućeni pekmez od drenjina, visočka pečenica, livanjski izvorni sir i livanjski sir.