nemaju račune

Institucije u BiH u problemu zbog crnolistaša: Traži se način kako im isplaćivati plaću

Nekoliko institucija u BiH u velikom je problemu zbog uposlenika koji su završili na crnoj listi SAD.

Naime, osobama koje su završile na crnoj listi vrlo brzo je većina banaka zatvorila račune, a uglavnom su se svi crnolistaši prebacilo na nekoliko banaka u RS koje su preuzele rizik.

I tome je sad kraj. Tokom prethodnih nekoliko sedmica i preostale banke odlučile su ne ulaziti u rizik da i same završe na crnoj listi zbog saradnje sa crnolistašima, pa su počele zatvarati račune.

No, sad se postavlja pitanje kako će uposlenici u državnim institucijama primati plaću?

Poznato je da je Milorad Dodik izjavio da će on plaću predsjednika RS uzimati iz blagajne u kešu, a isto će vjerovatno pokušati njegovi bliski saradnici koji su također na listi sankcionisanih.

Pitanje je da li će to biti moguće i koliko će biti izdrživo jer se na mjesečnom nivou radi o desetinama hiljada maraka koje se moraju izvući iz budžeta u kešu.

Isti problem imaju sad i institucije BiH, u kojima se već održavaju interni sastanci na ovu temu, a sve su oči uprte u Vijeće ministara.

Raport je prošle sedmice objavio da je Marinko Čavara (HDZ-ov čovjek u rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta BiH) pisao Vijeću ministara BiH tražeći da se nađe način kako će mu plaću isplaćivati.

Isti problem ima i Nikola Špirić, delegat u Domu naroda BiH.

Problem ima i Tužilaštvo BiH. Na listi sankcionisanih su bivša glavna tužiteljica Gordana Tadić te bivša zamjenica glavne tužiteljice Diana Kajmaković. Tužilaštvo BiH, prema našim informacijama, čeka određenu instrukciju Ministarstva finansija i VSTV-a, a najizglednija opcija je također blagajna iz koje bi se kešom davale dvije plaće.

Bit će zanimljivo i kako će se novac transferirati novoimenovanom konzulu BiH i hrvatskoj Rijeci Milanu Tegeltiji.

On je na crnoj listi završio zbog korupcije u pravosuđu, pitanje je kako će mu konzulat odnosno amasada BiH u Zagrebu dostavljati plaću, što bi trebalo biti pitanje i za ministra vanjskih poslova BiH.

Očekuje se da će Vijeće ministara BiH pokušati tokom ove sedmice pronaći rješenje za ovaj problem, a to je najavio i ministar pravde Davor Bunoza.